Храната с повишено съдържание на белтъчини, кафе и ядки – какви още храни удължават живота и какви фактори влияят на тяхната продължителност.

Холандски учени от университета Гронинген установили, че потреблението на голямо количество белтъчини в напреднала възраст предпазва от сърдечна недостатъчност и намалява риска от преждевременна смърт.

За това те съобщиха на Световния конгрес, посветен на острата сърдечна недостатъчност, провел се във Виена.

1. Месо

Участници в изследването са 2281 души на средна възраст 68 години от 11 европейски държави.

След почти 2 години от тези, които приемали незначително количество белтъчини, по-малко от 40 грама дневно, починали 31%.

А при участниците, които приемали над 70 грама белтъци ежедневно, рискът от настъпване на смърт се понижил до 18%.

С отчитане на фактори като възраст, пол и функция на бъбреците, рискът от смърт при прием на малко количество белтъчини се увеличавала с 46%.

Според изследователите белтъчините са необходими за регенерация на сърдечния мускул.

С възрастта организмът използва протеините не толкова ефективно, затова по-богата на белтъчини храна подобрява ситуацията.

2. Селен и ядки

Полезни се оказват и храните, богати на селен – за ползата от това вещество неотдавна разказват китайски учени.

В човешкия организъм селенът взаимодейства с витамини, ензими и биологични мембрани, участва в регулация на обмяната на веществата.

А също и в метаболизма на мазнини, белтъчини и въглехидрати, в окислително-възстановителните процеси.

Селенът влиза в състава на протеините на мускулната тъкан, на миокарда.

Този минерал също способства за образуването на трийодтиронин – хормони на щитовидната жлеза.

Също селенът е необходим за нормално функциониране на имунната система.

Участва в механизмите за противодействие на вирусни инфекции, сред които и ХИВ.

Освен това спомага за усвояване на йод в организма.

Изследователите анализирали посветените на селена научни трудове и установили, че недостигът на този минерал спомага за по-ранно влошаване на когнитивните функции.

Селенът постъпва в организма с храните както от растителен, така и от животински произход.

Много селен се съдържа в зърнените, зехтина, зеленчуците, ядките, белите гъби, в рибата и морските дарове.

3. Диета

А популярната през последните години средиземноморска диета, понижава риска от развитие на депресия.

Участниците в проведеното в Италия изследване, които употребявали повече зехтин и похапвали повече плодове, по-рядко страдали от депресия.

Освен това, средиземноморската диета с 1/3 понижава риска от развитие на естроген-независими тумори на гърдата.

А те съставляват почти половината от случаите на рак на гърдата и са с най-неблагоприятни прогнози за оцеляване.

Средиземноморската диета е богата на зехтин, риба, ядки и зърнени и ограничава червено месо, сладко и рафинирани – зърнени, например, бял ориз и хляб.

4. Кафе

Нееднократно учените споменават за ползите от кафето.

Умереното пиене на кафе може да удължи живота.

Изследванията показват, че колкото повече кафе пием, толкова по-нисък е рискът от всяко заболяване. Освен това, хората, които обичат да пият кафе имат по-здрав черен дроб.

Пиенето на повече кафе е свързано подобряване на функцията на черния дроб и със засилване на имунитета, този факт се установява от холандските учени.

Според тяхното изследване пиенето на кафе е свързано с понижен риск от смърт от сърдечни заболявания и рак.

Хората, които по едно кафе дневно са с 12% по-нисък риск от преждевременна смърт, в сравнение с тези, които не пият кафе изобщо.