Споровете между привържениците на растителна храна и любителите на месото никога не утихват.

Но мнението на лекари и учени е еднозначно – за пълноценен метаболизъм са необходими животински белтъчини, затова и месото трябва да присъства в менюто на човека.

В него има много необходими витамини, минерални компоненти и биологично активни вещества, които постъпват с месото.

Но при някои заболявания и метаболитни нарушения трябва строго да се контролират.

Колко месо е необходимо на организма на ден, кой вид е най-полезен?

Полза от месото – витамини, желязо и не само

Човекът от самото начало на своето съществуване е употребявал както растителна, така и животинска храна.

Вследствие на което са се установили особености на ензимния състав на червата и метаболитни процеси, които спомагат за пълноценно усвояване на такава храна.

За да образува собствени белтъчини тялото има нужда от аминокиселини, част от които са незаменими и могат да постъпват само с животинските.

Качественото и най-вкусно месо притежава и още и слой мазнини, които също са необходими за организма.

В месните продукти има много мастноразтворими витамини, необходими за метаболизма.

Особено богати на тях са черния дроб, субпродуктите и мазните късчета.

В тях също се съдържат витамини от група В в подходяща комбинация от микроелементи, необходими за здравословен живот.

Най-важни са желязо, цинк, калций и някои други минерали, но те се усвояват особено добре, ако са в комбинация с фолиева и аскорбинова киселина.

Освен витамини и минерали, в местните продукти има много азотни вещества, необходими за храносмилането и метаболизма.

Но е важно всичко да е с мярка, прекаляването с белтъчините е също толкова опасно, както и неговия недостиг.

Месо в храненето - видове меса, особености, количество мазнини

За хранене са подходящи повечето видове меса, но за най-пълноценно от тях се смята говеждото или телешкото.

Така например, говеждото е богато на мазнини, месото е по-жилаво, подходящо е за рагу или супи.

В телешкото мазнините са много малко, белтъчините са по-нежни – използват се за диетични ястия и за детско хранене.

Мазнините в свинското се усвояват по-трудно, но за сметка на това месото е сочно и меко.

Месо за здрави и при заболявания

За да бъде една храна само от полза, е важно да я приемаме правилно, особено при проблеми с храносмилането, бъбречни заболявания или метаболитни нарушения.

Най-полезното месо е прясното, което не е било замразявано и съхранявано дълго време.

Но месото трябва да се яде с мярка, тъй като може да натовари отделителните органи, което е опасно при заболявания на бъбреците, на черния дроб, при подагра.

Яденето на мазно месо в големи количества може да предизвика метаболитни заболявания – затлъстяване, атеросклероза на кръвоносните съдове.

Здравите хора до 40-45 години, които нямат здравословни проблеми, могат без каквито да е ограничения да ядат месо до 5 пъти седмично.

Полезно е редуването на месата.

При наличие на заболявания като подагра, фосфатни нефропатии или бъбречнокаменна болест, месото се ограничава до 1-3 пъти седмично.

След 40 години обемът на месната храна трябва постепенно да се ограничи, особено ако не си падаме по сериозните физически натоварвания, това са 3-4 пъти седмично.

От месни ястия като колбаси, наденици и други, се препоръчват колкото се може по-рядко.

За жените се препоръчват 130-150 грама месо на ден, а за мъжете до 180 грама, а за деца и възрастни – не повече от 100 грама.