Метастази в черния дроб – симптоми, къде боли и лечение

Мария
Написана от Мария август 16, 2016 16:58

Метастази в черния дроб – симптоми, къде боли и лечение

Акценти:

  • Метастази - черен дроб
  • Фаза - злокачествени процес
  • Локализация - активност

Свързани:

Черният дроб е най-честата локализация на хематогенните метастази на туморите, независимо от това, дренира ли се първичната тумор в системата на вратната вена или с други вени на големия кръг на кръвообращение.

Метастазите в черния дроб са характерни за много видове рак, особено за изходящите от стомашно-чревния тракт, млечната жлеза, белия дроб и панкреаса.

Началните признаци обикновено са с неспецифичен характер, например загуба на телесна маса, дискомфорт в левия десен квадрант на корема, но понякога се проявяват със симптомите на първичния рак.

Метастази в този орган могат да се предполагат при пациенти със загуба на телесна маса, хепатомегалия и при наличие на първични тумори с повишен риск от образуване на метастази в черния дроб.

Диагностика обикновено се потвърждава с инструментални методи на изследвания, най-често това е ултразвук или спирална компютърна томография с контрастиране. Лечението обикновено включва палиативна химиотерапия.

Епидемиология

Метастази в черния дроб се откриват приблизително при 1/3 от болните от рак, като когато злокачествените процеси са в стомаха, млечната жлеза и дебелото черво се наблюдават приблизително при половината от болните.

Следващи по честота на метастазиране в черния дроб са рак на хранопровода, на панкреаса и на меланома. Такива метастази много рядко се образуват при рак на простата и на яйчниците.

Патогенеза

Инвазията на черния дроб чрез израстването в нея на злокачествен тумори на съседните органи, ретроградно метастазиране по лимфните пътища и разпространение по хода на кръвоносните съдове е относително рядка.

Порталните емболи попадат в черния дроб от злокачествените тумори чрез порталната вена.

Понякога първичните тумори на матката и яйчниците, бъбреците, на простата или на пикочния мехур могат да засегнат съседните тъкани, кръвта, от които оттича в системата на вратната вена, което може да доведе до емболичните метастази в черния дроб, но метастазите в черния дроб от тези органи са изключително редки.

Макроскопична картина

Степента на засягане може да бъде различна. Възможно е откриване само с микроскопични 1-2 възела или значително увеличен черен дроб. Често масата на черния дроб достига 5000 грама. Описан е случай, когато с метастази, органът е достигал до 21 500 г.

Диагностични трудности

При болния с диагностициран първичен тумор и подозрение за метастазиране в черния дроб потвърждаването на наличие на метастази въз основа на клиничните данни обикновено, не представлява възможно.

На възможното метастатичното увреждане на черния дроб указва повишено ниво на билирубина в серума, активността на серумните трансминази и алкалната фосфатаза. За потвърждаване на диагнозата се извършва аспирационна биопсия на черния дроб, сканиране и перитонеоскопия.

Лечение на метастази в черния дроб

Зависи от степента на метастазирането. При единични или няколко метастази при рак на дебелото черво резекцията може да удължи живота на пациента.

В зависимост от особеностите на първичния тумор системната химиотерапия може да намали тумора и да удължи живота, но да не доведе до оздравяване; вътреартериалната химиотерапия понякога достига до същите резултатите с по-малко количество или с не толкова тежки системни нежелани явления.

Лъчевата терапия на черния дроб понякога облекчава болковия синдром при разпространени метастази, но не удължава живота. Разпространеното заболяване е фатално, така че най-добрата тактика в този случай е палиативното лечение на пациента и помощ в семейството.

Прогноза

Зависи до голяма степен в каква фаза е злокачествения тумор и къде е локализацията му.

Метастази в черния дроб – симптоми, къде боли и лечение
4.6 (92.67%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 16, 2016 16:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи