Между хормоните и психиката – как се поставя диагноза по почерка

Мария
Написана от Мария април 19, 2015 08:18

Между хормоните и психиката – как се поставя диагноза по почерка

Акценти:

  • Почерк - болести
  • Невропептиди - начин на писане
  • Почерк - характер на човека

Свързани:

Болните от депресия хора не пишат буквите заедно, а отделно едно от друга. Колкото по-тежко е тяхното състояние, толкова по-голямо е това разстояние.

Във Финландия от следващата година няма да учат децата на писмо, като то ще бъде заменено с печатни букви и с компютър. В Швейцария възнамеряват да постъпят по същия начин.

В някои окръзи на Германия също. За сега експертите на образователното ни министерство не планират подобна промяна, но е възможно да предложат да се последва западния пример.

От какво ще бъде последвано това?

Според някои експерти психолози това е най-лесният начин да бъде убита личността в човека. Те смятат, че така той може да бъде превърнат в нещо много подобно на робот.

И затова препоръчват задължително децата да бъдат обучавани да пишат на ръка. А ако не се направи това, според тях, се извършва престъпление против децата.

На определена възраст децата задължително трябва да се учат на писмо, да рисуват и да ходят на походи.

Ударът с пръстите по клавиатурата убива личността, а обучението на един човек да пише активира структурите му в мозъка, които му помагат да бъде творческа и самостоятелна личност. След 18-годишна възраст да се учи това е вече безполезно, те вече няма да се активират.

Между впрочем, в най-елитните и високотехнологични щати – Масачузетс и Калифорния не се отказват от това да учат децата да пишат на ръка. И затова има психологически обяснения, защо е нужно един човек да знае да пише на ръка, много се говори за развитието на фини двигателни умения.

А какво казват по този въпрос лекарите?

Почеркът е индивидуален и свързан с характера на човека. От тази гледна точка с него се занимават основно криминалисти-графолози. Но той има и важно значение медицинско значение.

Почеркът може да се използва за диагностика на заболявания и дори за лечение. Например в Испания е създадена методика за лечение с помощта на почерка от графолога Висенте Лиедо Парес, който бил също и психиатър.

В края на 80-те години той отишъл в Русия, където основал от нула заедно с един тамошен ендокринолог уникално медицинско заведение. И именно там била поставена основата също и на нова наука – психоендокринология, която изучава връзката между хормоните и психиката.

Главна роля в това играят т.нар. неврохормони или невропептиди. Тези молекули, състоящи се от няколко аминокиселини, регулират в организма множество процеси – от функцията на вътрешните органи до активността на нашите мускули.

Професор Парес считал, че почеркът на човека зависи от невропептидите. И тук е много важно да се подчертае, че тази връзка е двустранна. Когато невропептидите се изменят, изменя се и почеркът.

И обратно съзнателното изменение на почерка предизвиква промени в невропептидите и в резултат се изменят емоциите и психиката на човека. На това е и основана почеркотерапията на Висенте Парес.

Двойна връзка

Как това изглежда реално?

Хората, страдащи от депресия, пишат буквите отделно една от друга. Колкото по-тежко е тяхното състояние, колкото по-голямо е разстоянието между отделните букви. Ако тези хора учат да пишат правилно, то тяхното състояние ще започне да се подобрява.

В идеалния случай, тази методика е достатъчно специфична и лекарят трябва да работи с пациента индивидуално. Но е възможен и лесен вариант. На пациента се избира почерк, най-подходящ за него и като първокласник се заема с това сам.

Между хормоните и психиката – как се поставя диагноза по почерка
4.4 (88.92%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 19, 2015 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи