Микроспория

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2014 15:25

Микроспория

Акценти:

  • Микроспория
  • Симптоми
  • Лечение
  • Какви медикаменти се прилагат при развитие на усложнения от гъбичната инфекция?

Свързани:

Описание

Микроспория представлява микотично заболяване на кожата, косата и нокътните плочи. Причинителят се явява кератинофилната плесенна гъбичка от род Microsporum, която паразитира в кератиновите субстрати.

На 100 хил.души се регистрират около 50-70 случая на гъбичната инфекция годишно. Заболяването е със сезонен характер.

Инкубационният му период е 4-6 седмици и завършва с появата на червени подути петна по кожата. В бъдеще се появяват нови лезии, които имат типична пръстеновидна форма.

Кои са източниците на предаване на гъбичната инфекция?

Тъй като плесенната гъбичка е широко разпространена в природата, инфектирането с нея може да се случи навсякъде, но гъбичната инфекция се диагностицира по-често при топъл и влажен климат.

Предаването на инфекциозния организъм се осъществява чрез директен контакт или при досег със замърсени със спори на гъбичката предмети.

Децата на възраст между 5 и 10 годишна възраст по-често биват засегнати, а честотата на заболеваемост при момчетата е 5 пъти по-висока, отколкото при момичетата.

Възрастните рядко се разболяват, а в случай на заразяване почти винаги заболяването се самоограничава поради наличието на органични киселини в косат, които инхибират растежа на мицела.

Вирулентността на гъбичната инфекция е ниска, тъй като при своевременно измиване на ръцете дори и след замърсяване със спори на плесенната гъбичка, заболяване не настъпва.

Честият контакт с почва, диви животни, изпотяване на ръцете и нарушения в химичния състав на секрети от потните и мастните жлези увеличава вероятността от появата на микроспори. В почвата спорите на гъбичката оцеляват от 1 до 3 месеца.

При проникване гъбичката започва да се размножава и засяга космения фоликул, след което инфекцията се разпространява по цялата коса, което причинява разрушаване кутикулата на косъма поради натрупване по скалпа на спорите на гъбичката.

В резултат на заболяването мицелът се разпространява по цялата коса и плътно запълва луковиците на космите като над тях се формира коричка.

Лечение на микроспория

При лечението в зависимост от степента на засягане се прилага локална или генерализирана противогъбична терапия с перорален прием на медикаменти.

Локално обикновено се нанасят кремове, мехлеми и антимикотични емулсии като преди предписването им се взема предвид възрастта и общото физиологично състояние на пациента.

Също така трябва да имате предвид, че някои противогъбични препарати дори и с локално приложение при бременност и кърмене трябва да се използват с повишено внимание.

Мазила и спрейове от ново поколение се използват за лечение на огнищата на гъбичната инфекция по кожата, които не оставят мазни петна по кожата и дрехите и осигуряват комфорта на пациентите при прилагането на противогъбичната терапия.

Ако имате силно изразена възпалителна реакция, то използвайте комбинирани препарати, съдържащи противогъбични и хормонални компоненти.

Редуване локалното прилагане на мехлеми и третиране с йоден разтвор има добър терапевтичен ефект, стига да няма добър терапевтичен ефект.

При усложнения и развитие на вторична гъбична инфекция, пациентите се повлияват добре на лечението с мехлема тридерм, който съдържа три активни съставки бетаметазон, клотримазол и гентамицин.

А при по-дълбоки поражения на кожата се прилагат препарати, в чийто състав е включен димексид, който трудно се намира в България.

Превенция

Профилактиката на заболяването се съсредоточава в редовно проследяване на децата в детските градини да не влизат в контакт с други разболели се деца, да се предотвратяват контактите с бездомни животни и е необходимо да се напомня често, че поддържането на висока лична хигиена е от съществена значение за поддържане на добро здраве.

Микроспория
4.6 (92.73%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2014 15:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи