Минералите, направляващи обмяната на веществата в човешкия организъм

Мария
Написана от Мария април 30, 2015 21:21

Минералите, направляващи обмяната на веществата в човешкия организъм

Акценти:

  • Магнезий - настроение
  • Цинк - растеж на тъкани
  • Манган - остеопороза

Свързани:

Магнезий – най-важният за метаболизма минерал, участващ в предаването на импулсите в нервните клетки, в съкращението на мускулите, във формирането на растежа на костите, в регулацията на кръвното налягане.

Способства за намаляването на главоболието при мигрена, понижава риска от сърдечен пристъп, тъй като неговото наличие предотвратява спазми на кръвоносните съдове в целия организъм и особено на коронарните артерии.

В мозъка магнезият участва в синтеза на регулиращите настроението химически вещества, например допаминът контролиращ апетита.

Ценният минерал спомага за предотвратяване на честите промени в настроението и на депресия, които често възникват като съпътстващи с предменструалния синдром /ПМС/, перименопаузата и наднорменото тегло.

Магнезият е необходим за някои витамини от група В като катализатор на химически процеси. Минералът участва в белтъчния синтез, необходим за растеж и възстановяване на мускулите и тъканите. Необходим е също и за освобождаването на енергия.

Постъпването в организма на оптимални количества магнезий и цинк заедно с дълбоко равномерно дишане увеличава притока на кислород към тъканите, което способства за по-ефективно изгаряне на мазнини.

Макроелементът е необходим за предотвратяване на въздействие на свободните радикали. Ниските нива на магнезия се свързват с натрупването на вредни вещества и с ускоряване на процеса на стареене.

Магнезий и естроген – естрогенът подпомага абсорбцията на макроелемента в тъканите и костите, като по този начин способства за предотвратяването на сърдечни заболявания и на разрушаването на костната тъкан при жените, когато нивата на магнезия и естрогена в организма са точно балансирани.

С намаляването на естрогена организмът загубва способност да усвоява макроелемента в достатъчни количества, което води до типични разстройства, свързани с недостиг на естроген – високо кръвно налягане, покачване на телесното тегло, намаляване на костната маса, мигрена, инсулинова нечувствителност на клетъчните рецептори и повишаване на риска от сърдечно-съдови заболяване.

Следва да се напомни следното – ако приемате естроген, а постъпва във вашия организъм с храната е недостатъчно, то естрогенът ще „пренесе“ минерала в меките тъкани и кости и нивата му кръвта /на магнезия/ рязко ще се понижат.

Това може да предизвика не само мускулни спазми, но възниква риск от формиране на тромби, тъй като повишените нива на калций и естроген обуславят съсирването на кръвта. Поради това, ако приемате калций и естроген, следва да предвидите и прием на достатъчно количество магнезий.

Магнезиеви „крадци“ – ниските нива на магнезий при жените се наблюдават по няколко причини. Охлаждащите напитки препятстват усвояването на калция и магнезия, тъй като фосфатът и фосфорната киселина, съдържащи се в тези напитки, се свързват с двата основни макроелемента , в резултат на което се образуват съединения, които са неусвоими.

Глутаматът и аспартатът, добавяни в безалкохолните напитки, също увеличава потребността на организма от магнезий.

Недостиг на 3-тия по важност макроелемент след калия и калция предизвиква прекомерната употреба на кафе, повишени нива на катехоламини /например, поради стимулиращи препарати/ и глюкокортикоиди /препарати с кортизон, стрес/.

Цинк – необходим в процеса на растежа и възстановяването на тъканите, както и белтъчините. Особено влияние този минерал оказва на мозъка на нервната система. Играе важна роля в синтеза на белтък и на ДНК, способства за регулация на кръвната захар и за формирането на нормален колаген.

Манган – още един минерал , за важността на който често се забравя. Неговият недоимък в организма се свързва с възникването на остеопороза, хронична депресия и с нарушена устойчивост на нивата на кръвната захар.

Минералите, направляващи обмяната на веществата в човешкия организъм
4.3 (86.43%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 30, 2015 21:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи