Миофасциален болков синдром – топ 4 причини и най-чести оплаквания

Мария
Написана от Мария септември 9, 2016 22:29

Миофасциален болков синдром – топ 4 причини и най-чести оплаквания

Миофсациален болков синдром /МФБС/– това заболяване в миналото е имало множество различни названия – извънставен или мускулен ревматизъм; синдром на повтаряща се травма, разтежения, стрес, миофасциит, миогелоза, синдром на прекомерното натоварване.

Често синоними на това заболяване се оказвали мястото на увреждането – лакът на тенисиста, или на голфаджията, задтилна невралгия, ребърно-лопатъчен синдром, раменно-лопатъчен периартрит, главоболие от напрежение, лумбаго, ишиас и много други.

При МФБС в мускулите се образуват участъци със спазми – тригерни точки – ТТ, които водят до повишаване на тонуса на мускулите, намаляване на тяхната сила, поява на отразена болка – обикновено в страната на ставата или в ставата, и вегетативни нарушения.

Най-честите оплаквания са скованост и болка в кръста, гръбнака, ставите, главоболие, затруднение при преглъщане, задух, нарушаване на сърдечния ритъм, запек. Понякога болката е изключително силна.

Защо възниква този миофасциален болков синдром?

Има няколко причини.

1. Човекът се е формирал в условията на постоянно движение – погледнете децата. мускулите ни по природа не са предназначени за продължителна неподвижност.

Помолете малко дете да не се движи за 10 минути, ще му бъде изключително трудно, защото това е неестествено за неговия организъм. А възпитаният човек с часове стои на работния стол, почти без да се движи.

2. Не сме приспособени за еднообразни движения, макар и небързи и не особено интензивни – монотонните движения предизвикват хронична умора в мускулите.

3. Травми на мускулите, възникващи както приостро натоварване – рязко движение, вдигане на тежести, преохлаждане, както и при непосредствено травмиране – нараняване, падане, порязване, ПТП, хирургически операции и т.н.

4. Най-важната причина – емоционалният стрес, който съвременният човек не облекчава с физическо движение. Древният човек е реагирал с движение на всяко значимо събитие – опасност, радост, тъга.

Ако такова силно събитие не изисквало реално полезна физическа реакция – борба или спасение с бягство, човек е прибягвал до ритуални танци, с помощта на които освобождавал своите емоции. Защо?

При силни емоции в кръвта постъпват вещества, които мигновено настройват мускулите за физически отговор – борба, бягане. Ако човек обаче остане неподвижен при такава ситуация, освободените вещества водят до спазъм на мускулите. Това е всеобщо известно и отдавна.

Но в медицинската литература обикновено се упоменават малките мускули, които свиват кръвоносните съдове, а в резултат на този спазъм се повишава кръвното налягане, възниква опасност от инфаркт и инсулт.

Всъщност при стрес се повишава тонуса на малките, и на големите мускулите на лицето, главата, шията, гръбнака, торса – те изразяват мигновена готовност за действие, което пък така и не се реализира.

Съвременният човек съвсем по различен начин реагира на стреса – пуши, приема алкохол, яде сладко.

В този случай мускулният спазъм, който не се неутрализира с физическо натоварване, остава за дълго време – мускулът на пипане става още по-плътен. Лекарите казват, че се е повишил тонусът на мускулите.

Лечение и самолечение след обучение от специалист

1. Въздействие непосредствено на тригерната точка /ТТ/ – убождане със суха игла или разтягане на мускулите след дълбок масаж. Лечение и самолечение – дълбок масаж на тригерната точка.
2. Специална гимнастика за отпускане на мускулите и за възстановяване на стереотипа на правилното движение.
3. Справяне с вредните навици – неправилни пози и движения, загряване на мускулите, нормализация на съня и на храненето.

Резултатът от лечението зависи от разбирането на пациента за същността болките и от неговата упоритост.

Миофасциален болков синдром – топ 4 причини и най-чести оплаквания
4.5 (89.59%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 9, 2016 22:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи