Миризма на старост – защо с напредване на възрастта правилата за личната хигиена трябва да се променят

Мария
Написана от Мария септември 18, 2015 06:58

Миризма на старост – защо с напредване на възрастта правилата за личната хигиена трябва да се променят

Акценти:

  • Миризма на старост - справяне
  • Хигиенни правила - насоки
  • Прием на витамини - храна

Свързани:

Домът на бабите и дядовците се помни от внуците с ароматите на курабии и ягодово сладко. Но времето минава, внуците растат, а дядото и бабата остаряват. И сега в техния дом миризмите са съвсем други – неприятни…

Душ в душата

За хората, които са над 60 години хигиенните въпроси изискват отделянето на повишено внимание. За съжаление, повечето, които са в старческа възраст не обичат много да се мият. И затова има обяснение.

С годините повърхностния кожен слой – епидермиса изтънява, функцията на мастните жлези отслабва. Поради това кожата става суха и много чувствителна, затова честото миене създава неприятни усещания. Освен това водата със сапун отмива от кожата и без това тънкия мастен защитен слой, затова след вана тя става болезнена.

При хора в старческа възраст, особено при мъжете, се развива ихтиоза – повишено лющене на кожата, а също и старчески сърбеж, обикновено в областта на гениталиите и ануса.

Но все пак не е препоръчително да се забравя за хигиената. Просто водните процедури е необходимо да се провеждат по друг начин, за разлика от младостта:

• Вземането на вани не е добър вариант, желателно е да се заменят с душ, като се взема през ден, тъй като с напредването на годините потните жлези не функционират така активно. За миене следва да се използва не сапун, а гел-крем с неутрално рН – те съхраняват липидния слой.

С тези средства е достатъчно да се измиват зоните с по-чувствителна кожа като гънките на ръцете, на краката и на половите органи. Останалите части на тялото е достатъчно да се мият просто с вода.

След водните процедури задължително кожата внимателно се избърсва чрез подсушаване, особено в гънките на ръцете на краката. Ако е твърде суха, е необходимо да я намажете с овлажняващ крем или лосион – подходяща е всякаква козметика за суха и чувствителна кожа.

• Банята на хората в напреднала възраст трябва да е снабдена с дръжки, а на пода трябва да има сложена пътека, препятстваща подхлъзването. Компромисен вариант е вана, в която може да се сяда и душ кабина.

• Водата не трябва да бъде гореща, нито пък прекалено студена, за да не се травмира повърхностния кожен слой на човека в напреднала възраст.

• Подмиването със студена вода следва да се извършва ежедневно, а също и след всяко изхождане. С цел избягване на сърбеж на половите органи следва да се носи само памучно и ленено бельо само памучно или ленено бельо и да се сменя ежедневно, да се избягва прегряването на тялото по време на сън, да се изключат от менюто пикантни и пушени храни.

• Ако вземането на душ е затруднено, тялото може да се натърква с хигиенни салфетки, напоени с натурални омекотяващи и противовъзпалителни екстракти – подходящи за мокрите кърпички за бебета.

Също няма да е проблем използването на средства за интимна хигиена – дезодоранти, тоалетни води, но нанасянето им е допустимо само на чиста и подсушена кожа.

• За справянето с проблема с повишената сухота на кожата, хората на преклонна възраст е важно не само да се грижат за нея, но и да приемат, най-добре чрез храната, витамини от група В, които се съдържат в най-големи количества в месото и зърнените култури, и мастноразтворими витамини А, Д и Е.

Миризма на старост – защо с напредване на възрастта правилата за личната хигиена трябва да се променят
4.5 (89.44%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 18, 2015 06:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи