Митове и факти за златото – как благородният метал влияе на човешкото здраве

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 17:36

Митове и факти за златото – как благородният метал влияе на човешкото здраве

Акценти:

  • Злато - взаимодействие с човешката пот
  • Златни накити - хипертония
  • Врастване на златен пръстен - рискове

Свързани:

Способно ли е златото да ни направи по-щастливи или напротив накитите, изработени от този метал ни носят само неприятности и проблеми.
Може би златото е един от най-загадъчните метали. Отдавна му приписват митични свойства.

Истина ли е, че…

… златото бързо се окислява и отделените продукти от тази химична реакция отрицателно се отразяват на човешкия организъм?

Всъщност златото не се окислява. То е един от най-устойчивите на въздействията на околната среда метали. Не взаимодейства нито с човешката пот, нито с отделяния от нашата кожа мастен секрет.

Благородният метал може да нанесе среда само в един случай – ако вие сте купили и носите златни украшения със съмнително качество. Тогава може да се говори по-скоро за негативно влияние върху самочувствието на човека.

Истина ли е, че…

… златните пръстени водят до нарушаване на функцията на имунната система? В частност, засягат се нервните окончания, намиращи се в палците на ръцете.
В действителност нервни окончания там няма, но възможно нарушаване на кръвообращението.

И това при условие, че човек носи тесен пръстен. Независимо от това организмът е способен да привикне към подобни нарушения, като за тази цел се развива реакция на адаптация. Тогава и нарушеното кръвообращение на пръста, не се отразява неблагоприятно на последния.

Съвсем различен е случая на тъй нареченият „врастнал“ пръстен, който човек носи от години, без да го сваля и не обръщайки внимание на това, че този накит му е станал тесен. Такъв пръстен може да стане причина за развитие на заболяване от възпалителен характер.

В такива случаи понякога е възможно нарушеното кръвообращение да доведе дори до ампутация на палеца. Поради това не трябва да се „сродяваме“ с пръстена, макар и той да ни е много скъп и близък. Изходът е да го дадете на бижутер, който да го разшири.

Истина ли е, че…

Златото е полезно за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система? И тъй като притежава ярко изразен тонизиращ ефект, то е особено полезно, например за жени над 45-годишна възраст.

Всъщност златото принадлежи към т.нар. „слънчеви метали“ и притежава определен стимулиращ ефект. Друг е въпросът за кого са полезни златните накити. И колко на брой е необходимо да има на човека.

Например, обикновено златото не е подходящо за жителите на големите мегаполиси. Причината е в излишната активност на централната нервна система на хората, живееща в градска среда.

В резултат всеки допълнителен процес на възбуждане води до обратния резултат – потискане и депресия.

Активните жени /например предприемачите, мениджърите/ все по-често се сблъскват с проблема на сезонните пролетно-есенни депресии. А връзката между тези ментални състояния и носенето на златни накити може да бъде в действителност пряка.

От една страна, златните накити за мнозина за елемент на социалното положение и дори на дрес-кода.
От друга, обаче тези накити в по-голямо количество ставата силно изразена допълнителна причина за превъзбуждане.

Този процес води до постепенно отслабване и дори потискане на централната нервна система. А това на свой ред, е причина за понижаване на нивата на обменните процеси в организма и резултатът е депресия.

За жителите на големите градове е подходящо среброто – то балансира централната нервна система и прави човека по-уравновесен.

Истина ли е, че…

… златните накити могат да доведат до хипертония и атеросклероза?

Не е установена такава взаимовръзка, тъй като тези две заболявания се обуславят от множество фактори.

Митове и факти за златото – как благородният метал влияе на човешкото здраве
4.5 (89.55%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 17:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи