Мицетом

Мария
Написана от Мария февруари 17, 2015 07:22

Мицетом

Акценти:

  • Мицетом
  • Симптоми
  • Възможни причинители
  • Лечение

Свързани:

Мицетомът представлява фокално, хронично, бавно прогресиращо, често безболезнено деструктивно заболяване, което започва в подкожната тъкан и се разпространява в други части на тялото.

Какви са причините?

Терминът актиномицетом произлиза от болестотворния микроорганизъм актиномицетоми – бактерии, образуващи разклоняващ се мицел. Когато причинителите са гъбички, то този патологичен процес се нарича еумицетом.

Патогените, предизвикващи гъбичната форма на заболяването са Pseudoallescheria boydii, Madurella mycetomatis, Madurella griea и пр. Причинителите на актиномицетома са следните аеробни актиномицетоми – Actinomadura madurae, Actinomadura pelletierii, Streptomyces somaliensis и др.

Микроорганизмите, предизвикващи мицетома се различават по географското си разпространение, по цвят, възможните различия при клиничните проявления на предизвиканите от тях патологични процеси.

Рискови фактори – нараняване на долните крайници при ходене бос или в слабо защитаващи кожата обувки.

Какви са симптомите?

Мицетомът най-често се среща при мъже на възраст от 20 до 40 години. Въпреки това, следва да се отбележи, че в ендемичните региони заболяването се среща и при деца и при възрастни хора.

Съотношението на засегнатите мъже спрямо жените представлява 5 към 1, а по други данни 3,7 към 1. Най-често се открива при фермери и други работници в селскостопанските регион, които често нараняват кожата си с бодли и с отломки.

Най-често място на инфекцията са стъпалата и то обикновено задната им част /79%/. По неизвестни причини най-често се засяга левия крак. Безболезнените масивни подобни на тумори се образуват по стъпалата.

Обикновено оплакванията са редки, а телесната температура е възможно да се повиши в случаите, когато се възникне вторична бактериална инфекция.

Описани са случаи не само на инфектиране на стъпалата, но и на другите части на краката, торсът всички части на ръцете, главата, шията и седалището. Когато скалпът бъде въвлечен в инфекцията, тя започва обикновено в областта на врата или шията.

Ранните проявления са малки безболезнени папули и възли на долната или задната част на стъпалото с прогресиращ размер. Процесът се развива по-бързо при актиномицетомите в сравнение с еумицетомите. Кожните изяви са във вид на отоци, абсцеси и образуване на фистули.

Когато патологичният процес се разпространи, подобни фолални огнища на инфекцията се формират и в околните части. Първоначално образувалите се лезии по кожата заздравяват, но на други места се появяват нови.

По този начин старите продължително протичащи мицетоми се характеризират с множество зараснали белези и фистули.

След много дълго време, месеци и дори години, патологията предизвиква дегенеративни изменения на дълбоките тъкани като костите, което се проявява като генерализиран оток, който, въпреки това, в повечето случаи остава безболезнен с изключение на 15% от инфектираните, които заради болковия синдром търсят лекарска помощ.

Заболяването прогресира като фокални тъканни образувания с формиране на тумори, гнойни зони и белези. Инфекцията никога не се разпространява хематогенно, въпреки това е възможна дисеминация чрез лимфните пътища – към регионалните лимфни възли с последващо нагнояване.

Лечение на мицетом

Необходима е програма за осведомяване на населението да се търси лекарска помощ възможно най-рано. Хирургичното лечение, което предпочитат все още някои лекари обикновено води до незабавен рецидив, но въпреки това съществува и значителен риск за живота на пациента.

Мицетомът във всички стадии може да се поддава само на консервативна терапия или в комбинация с локална хиругична интервенция.

Успехът на терапията зависи не само от разликата между актиномицетомите и еумицетомите, но също и от видовете на причинителя.

Мицетом
4.4 (88%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 17, 2015 07:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи