Мляко на тасманийски дявол убива супербактерия, резистентна на антибиотици

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2016 20:06

Мляко на тасманийски дявол убива супербактерия, резистентна на антибиотици

Акценти:

  • Златист стафилокок - опасност
  • Мляко - пептиди
  • Гъбички - въздействие

Свързани:

Нов начин за борба с нечувствителните на антибиотици бактерии.

Учени откриха, че млякото на тасманийския дявол съдържа цял арсенал от антимикробни съставки, които могат да унищожат някои от най-смъртоносните бактерии и гъбични инфекции, познати на науката, сред които и златистият стафилокок.

Открито бе, че тасманийския дявол образува 6 различни вида от тези антимикробни съставки, хората синтезират само 1 от тях, и учените са успели да ги синтезират успешно в лаборатория, за да тестват тяхната ефективност срещу няколко нечувствителни на лекарства бактериални и гъбични патогени.

Когато били тествани срещу 25 различни бактериални и 6 гъбични щама, било установено, че 6 вариации на антибактериални съставки унищожават златистия стафилокок, който причинява хранителни отравяния, пневмонии, и синдром на токсичния шок, и ентерокок, който може да причини инфекции на уринарния тракт и менингит.

Съставките също унищожават Candida krusei – рядък щам гъбички, които се свързват с висока смъртност, и смъртоносните и силно заразни гъбички, наричани Cryptococcus gattii, отгоре на всичко се разпространяват и по въздушно-капков път.
Наистина е невероятно, че пептиди на тасманийския дявол унищожава мултирезистентни бактерии.

Тасманийският дявол сега е под сериозна заплаха, заради лицево туморно заболяване – силно заразен лицев рак, който затри повече от 70% от вида.

Макар че заболяването опустоши голяма част от вида през последните 2 десетилетия, сега изглежда, че тасманийският дявол започва да развива собствена резистентност към заразният рак на лицето.

И това не е единственият показател за невероятната издръжливост на австралийското животно. То се ражда без имунитет, и не развива такъв, докато не стане на около 90 дни. И някак оцелява в торбата на майка си, която изобилства от всякакви бактерии.

Изследователите все още не са съвсем сигурни как малките и слабите бебета с липсваща имунна система могат да оцеляват в такава среда, но антимикробните пептиди в тяхното майчино мляко и които покриват майчината торбичка, може би са ключа.

Когато учените сканирали генома на тасманийския дявол и анализирали молекулярната структура на млякото, открили 6 натурални антимикробни пептиди от семейството на кателицинидите, които са от 3 до 6 пъти по-ефективни срещу широк кръг гъбични инфекции, в сравнение с антигъбичните препарати.

2 вида пептиди се откроиха, като особено ефективни при унищожаването на бактерии, които предизвикват инфекции при човека.

От 6 характеризирани кателицидини, тези 2 пептида се отличиха с най-широк спектър антибактериална активност и могат да унищожават проблемните за човека патогени.

Що се отнася до резистентните на антибиотици инфекции, се очаква да стават причина за смъртта на все повече хора по света, и дори да надминат раковите заболявания.

И затова е необходимо разрешение на този проблем, и то много бързо. Сега учените изследват дали синтетичният вариант на тези пептиди може да се използва безопасно за човека.

Тези пептиди унищожават супербактериите, това означава, че в бъдеще могат да се разработят нови антибиотици от тях.
Следващата стъпка на настоящото проучване е да се изследва дали тези пептиди имат антитуморен потенциал.

Щом унищожават супербактериите, може и да разрушават и лицевите тумори, които са истинска заплаха за оцеляването на тасманийския дявол като вид.

Като заключение можем да отбележим, че изследването е все още в начална фаза, и не е известно дали изобщо ще е възможно синтезираните пептиди аналогични на тези на млякото на тасманийския дявол ще бъдат безопасни за човека.

Мляко на тасманийски дявол убива супербактерия, резистентна на антибиотици
4.5 (89.09%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2016 20:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи