Може ли порнографията да предизвика зависимост?

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 12:47

Може ли порнографията да предизвика зависимост?

Акценти:

  • Развива ли се зависимост към порнографията?
  • Вредно ли е твърде много да се гледа порно?
  • Отразяват ли се порнофилмите на сексуалната функция?

Свързани:

Тези, които смятат гледането на порнография за отклонение и причисляват любителите на еротиката към групата на не съвсем вменяемите, официално са признати за неправи.

Учените не са открили никакви доказателства за наличието на заболяване, наречено „зависимост от порното“ и дори посочват някои положителни аспекти на гледането на „горещи“ филми.

Въпреки всичко, журналистите и психолозите лесно поставят етикет „зависими“ на хора, които обичат да гледат порнография, въпреки че в момента все още няма научни доказателства, че такъв вид зависимост съществува.

„Такъв подход не взема предвид потенциалната положителна страна на нещата,“ казва Дейвид Лий, клиничен психолог от Албукерк и главен изпълнителен директор на New Mexico Solutions – голяма програма за здравеопазване, която изучава различни поведенчески модели.

Д-р Лий е автор на обзорна статия върху така наречения „модел на зависимост от порнография„, който е публикуван в списание Current Sexual Health Reports.

Така нареченото пристрастяване към порнография в крайна сметка не е било включено в последното издание на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства, поради липса на научни данни и доказателства в тази посока.

В по-малко от две от всеки пет проучвания (37%), посветени на изучаването на сексуалното поведение, това явление е описано като проява на зависимост.

Само 27% (13 от 49) от статиите по темата съдържат актуални данни по проблема. В близкото минало – през 2013 г., е било проведено само едно психофизиологично изследване в тази област.

Статията на д-р Лий подчертава наличието на лошо разработени типове на изследванията, недостатъчна методологическа точност и отсъствие на спецификация в моделите на повечето проучвания по темата.

В действителност, по време на изследването са получени много малко данни (или такива данни не са получени изобщо) в подкрепа на тезата за пристрастяването към порнографията.

Не са били открити признаци, че гледането на порнография е свързано с еректилна дисфункция, или, че това занимание предизвиква някакви промени в мозъка на потребителите.

Също така, въпреки големия шум около влиянието от гледане на порно върху децата, с използването на материали от сексуално естество може да се обясни само една много малка част от промяната в поведението на подрастващите.

Тези отклонения и предразположението към тях могат да бъдат много по-добре обяснени с някои индивидуални и семейни характеристики, смятат изследователите.

Въпреки това, д-р Лий и екипът му вярват, че положителните аспекти, свързани с този вид фото изображения, де факто правят гледането им абсолютно безвредно. Те помагат да се подобри разбирането на сексуалността, качеството на живот и разнообразието от възможности за разширяване на сексуалното поведение, а също така помагат да се увеличи удоволствието от дългите връзки.

Клиницистите трябва да са наясно, че хората, проявяващи „зависимост“ към порнография са обикновено хора с високо либидо, които са склонни да търсят тръпката.

Друга причина за страстта към гледане на подобни филми и изображения е търсенето на визуална стимулация с цел справяне с негативните емоции или ниска удовлетвореност от живота.

„Имаме нужда от по-добри методи за подпомагане на хора, които твърде често гледат порнографско съдържание, без да вменяваме такова поведение сред патологиите“, пише д-р Лий.

Концепцията за „порно зависимостта“ не помага на хората, които понякога наистина прекарват твърде много време в гледане на такива видеа, смятат учените.

По-нататъшните изследвания може да развенчаят окончателно много псевдомедицински теории и ще помогнат на хората да разберат по-добре действията на другите и собственото си сексуално поведение.

Може ли порнографията да предизвика зависимост?
4.5 (89.49%) 78 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 12:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи