Може ли зеленият чай да лекува рак?

Калина
Написана от Калина март 5, 2015 19:23

Може ли зеленият чай да лекува рак?

Акценти:

  • Може ли зеленият чай да лекува рак?
  • Какво представлява зеленият чай?
  • Какво представлява хроничната лимфоцитна левкемия?

Свързани:

Зеленият чай се приготвя единствено от листата на чаения храст, които са подложени на минимално окисляване по време на обработката им.

Зеленият чай произхожда от Китай от преди 5000 години и се смята, че носи много ползи за здравето ви.

Но  той се свързва и с много други азиатски дръжави, като Япония и Южна Корея. В последните няколко години, зеленият чай придобива все по-голяма популярност и в Западна Европа, както и в Северна Америка, и е на път да измести традиционно консумирания там черен чай.

Зелен чай се отглежда не само в Азия, но и на много други места по света, поради което вкусът му може да варира според различните условия, при които е отглеждан чаеният храст.

Екипът от клиниката Майо в САЩ установи, че с помощта на зеления чай може да подобри състоянието на пациентите с хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ).

ХЛЛ е рак на кръвта и костния мозък, който засяга белите кръвни клетки и е най- често срещаната форма на левкемия с над 3000 нови случаи, най- вече над 60- годишна възраст, диагностицирани във Великобритания всяка година.

Смята се, че зеленият чай има възможности за превенция на рака.Вълнуващо е, че изследванията могат да дадат нова надежда за пациентите с този вид заболяване. Тази болест се нарича хронична левкемия, защото прогресира по- бавно от острата левкемия. Някои пациенти живеят в продължение на десетилетия, носейки това заболяване.

Тъй като няма известно лечение, лекарите традиционно не се фокусират върху ранните стадии на болестта, за да видят как ще се развие, а минават директно към традиционните форми за лечение на рак – химиотерапия.

Изследователите от Майо са направили тест през 2004 година, който показва, че зеленият чай може да убие левкемични клетки. Четирима пациенти с ХЛЛ, лекувани в клиниката, са били на зелени таблетки, съдържащи екстракт от чай, епигалокатехин галат и антиоксидант. Това определено подобрява тяхното състояние, което е още едно доказателство за полезните свойства на зеления чай.

В рамките на няколко месеца, лекарите разбират, че трима от четиримата пациенти показват признаци за регресиране на рака. Четвъртият пациент също показва леко подобрение, но то не е клинично значимо.

Тейт Шанафелт каза: „ Опитът с тези хора води до някои предположения, че нашите вече публикувани лабораторни находки, могат в действителност да се използват при пациенти с това заболяване.”

Но той предупреди, че са нужни повече изследвания, за да се докажат тези констатации и да се провери за странични ефекти.

Кен Кембъл, директор на Изследователския фонд за левкемия, заяви: „Резултатите са интересни, но не можем все още да кажем, че това е годно за лечение на рак.”

Изследователите от клиниката се нуждаят от изследвания в по- голям мащаб, както и контролирано проучване, за да се види дали сегашните констатации могат да бъдат потвърдени и да влязат в сила.

Ако това стане факт, този вид лечение може да помогне на много хора с хронична лимфоцитна левкемия, които живеят дълги години, подложени на мъчителни химиотерапии, при които не е сигурно, че краят ще е положителен за здравето на пациента.

Може ли зеленият чай да лекува рак?
4.5 (90%) 76 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 5, 2015 19:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи