Мозъчна анервризма

Калина
Написана от Калина август 4, 2014 06:35

Мозъчна анервризма

Акценти:

 • Мозъчна аневризма
 • Симптоми
 • Лечение
 • Можем ли да се предпазим?

Свързани:

Какво представлява мозъчната аневризма?

Мозъчната аневризма представлява разширение или издуване на кръвоносен съд в мозъка. Това подуване наподобява зрънце и затова се нарича още и берианевризма. Но стените на аневризмата не са здрави като стените на нормалните кръвоносни съдове.

Следователно, мозъчните аневризми при определени условия може да се спука и кръвта да нахлуе в околните тъкани.

Аневризмите с руптура – разкъсана аневризма е спешно медицинско състояние и пациенти със съмнения за спукана аневризма трябва незабавно да бъдат приемани в спешно отделение, в което дежурни неврохирурзи.

Какви са симптомите?

При повечето от хората мозъчните аневризми не предизвикват поява на никакви симптоми и се откриват при случаен преглед.

Симптомите бързо се развиват, след като аневризмата се спука, а в някои случаи симптомите се появяват в резултат на притискане на околни тъкани на аневризма без руптура.

Признаците и симптомите на аневризма в мозъка са вариабилни и зависят от това коя част на мозъка е засегната.

Въпреки това най-често срещаният симптом на руптура на мозъчна аневризма е главоболие и се описва от пациента като най-лошото главоболие в живота му. Въпреки това някои хора не посочват главоболието като симптом. Възможните симптоми на мозъчна аневризма са:

 • Болка в лицето;
 • Проблеми със зрението;
 • Припадъци или загуба на съзнание;
 • Объркване;
 • Гадене и/ или повръщане;
 • Сърдечна аритмия;
 • Болки в шията или скованост;
 • Затруднено дишане;
 • Кръвотечение от носа;
 • Разширени зеници;
 • Силна чувствителност към светлина;
 • Симптоми подобни на инсулт – загуба на говор, на обоняние, парализа на мускулите от едната страна на тялото или други двигателни нарушения.

Какви са причините за мозъчна аневризма?

Причините за появата на мозъчните аневризми е спорна за медицинската наука. В момента повечето учени смятат, че причината за аневризмите е комбинация от генетични фактори и такива на околната среда.

Някои аневризми се предават по наследство като според учените хора с бъбречна поликистоза и артериовенознималформации е по-вероятно да развият аневризма. Въпреки това хипертонията, инфекции или травма също могат да станат причина за появата на аневризма в мозъка.

Лечение на мозъчна аневризма

Лечението на мозъчните аневризми без руптура е много спорно, тъй като според някои медицински специалисти аневризми, които са по-малки от 10 мм. изчезват сами.

А тези които са над 10 мм. или при хора над 50-годишна възраст подлежат на задължително лечение. Хирургичното лечение на аневризмата се осъществява по два начина.

Първият е с открита хирургична процедура, с която се отваря черепа и в основата на мозъчната аневризма се поставя клипса, след което се премахват.

При ендоваскуларната хирургична терапия е неинвацивна процедура, при която от бедрото на пациента се въвеждат платинени спирали в аневризмата, чиято цел е да я запълнят и да я предпазят от спукване.

При наличие на мозъчна аневризма с руптура след консултация със специалист неврохирург се прави преценка дали е възможна оперативна интервенция.

Възможно ли е да се предпазим от мозъчна аневризма?

В повечето случаи мозъчните аневризми не могат да бъдат предотвратени. Но учените смятат, че някои промени в начина на живот като например избягване на прекомерната употреба на алкохол и употреба на наркотици, могат да ограничат риска от поява на мозъчна аневризма.

Мозъчните аневризми могат се лекуват с различни хирургични техники, които намаляват риска от руптура.

Мозъчна анервризма
4.4 (88.05%) 77 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 4, 2014 06:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи