Мръсната спалня – основната причина за епидемията от алергични заболявания?

Мария
Написана от Мария декември 18, 2014 13:47

Мръсната спалня – основната причина за епидемията от алергични заболявания?

Акценти:

  • На какъв времеви интервал трябва да се сменя спалното бельо според учените?
  • Кои са основните причинители на алергии в домашни условия?
  • Защо според учените е толкова важно да се поддържа чистота в спалнята?

Свързани:

Мръсната спалня е основната причина за настоящата епидемия от алергии, която засяга 20% от население на Великобритания, а и не само.

В България не са провеждани подобни проучвания, но с голяма степен на сигурност може да се твърди, че ситуацията е почти идентична с тази в Обединеното кралство. Според статистиката, около 20% от хората във Великобритания сменят спалното си бельо веднъж месечно.

Резултатите от проведено наскоро изследване във Великобритания показват, че около 34% от британците много често кихат и кашлят в своята спалня.
Именно в това помещение, предназначено за комфортен отдих, възникват по-голямата част от домашните алергии.

Изследователите анализирали причините за развитие на алергични реакции сред населението на страната и установили, че алергията възниква в резултат на неспазване на основни хигиенни правила.

Проучването всъщност показа, че британците не са свикнали да сменят спалното си бельо по-често от веднъж месечно.

Така, около 20% от населението на Великобритания сменя спалното си бельо веднъж месечно и дори по-рядко, докато в същото време здравните експерти препоръчват това да се прави през не повече от 4-5 дни.

Статистиката показва, че най-небрежни към хигиената в спалнята са жителите на град Лондон.

Експертите са установили, че около 12% от населението на столицата сменя спалното си бельо веднъж на 2 месеца.

Въпреки това учените предупреждават за необходимостта от поддържането на чистота в спалнята, тъй като основните причинители на алергии у дома са праховите и постелните, гъбичките, а също и космите от домашните любимци.

Изследователите препоръчват редовно да правим мокро почистваме у дома, да избърсваме праха от мебелите в спалнята и да сменяме спалното бельо, колкото е възможно по-често.

По-рано учените също посъветваха хората, които живеят в апартаменти да внимават много с меката мебел и старателно да я почистват особено през лятото.

Проучванията показват, че дори и най-качественият ъглов кожен диван при неправилна поддръжка бързо губи красотата и блясъка си с всички последствия от това.

Учени от Британската асоциация за борба с вредителите предупреждават собствениците на домашни животни за това, че топлите и с повишена влажност помещения през зимата са идеална среда за размножаване на бълхи.

Въпреки това социологическите проучвания потвърждават, че хората не спазват препоръките за поддържането на хигиена в домовете, като от 2000 британци 34% отбелязали, че тяхната алергия е възникнала в спалнята, при 33% от запитаните алергична реакция за пръв път им се е появила в хола, а 18% от участвалите в допитването станали жертва на алергия, дължаща на микроби, които обикновено обитават сервизните пощения на къщата или кухнята.

Мръсната спалня – основната причина за епидемията от алергични заболявания?
4.7 (93.58%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 18, 2014 13:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи