Според разпространеното мнение, мюслите са един от най-разпространените видове закуски.

Вкусната смес от зърнени култури, царевични зърна, сушени плодове, ядки и други компоненти действително може да ни подари необходимото количество енергия.

Но ще бъде ли такова начало полезно, балансират ли сухите закуски и могат ли да се използват в здравословното хранене?

Ползи от употребата на мюсли за диети и правилно хранене

Рекламата по телевизията и лъскавите списания формира в съзнанието на потребителите убеждението, че мюслите са идеален вариант на закуска за поддържане на здраве и красота.

Това действително е универсална храна, отличаваща се с простота на приготвяне. Богатият избор от вкусове позволява да се разнообрази менюто, да се внесат корективи в правилното хранене в съответствие с предпочитанията.

От къде целият свят разбра за мюслите? Диетичният продукт стана известен благодарение на учен от Швейцария, който търсел тайната на дълголетието при хората, които живеели в планините.

В хода на изучаването на бита, начинът на живот на планинците диетологът се запознал с техните хранителните им предпочитания.

Така ученият създава рецепта за смляни пшеничени зърна, мед, плодове и мляко. И отлично се вписва в здравословното хранене, способства за подобряване на храносмилането.

Мюслите действително влияят благотворно на здравето на човека, и ползата от тях може да се оцени от всеки като:
• Осигуряват усещане за ситост за дълго време, поради наличието в тях на растителни влакна;

Бавните въглехидрати зареждат организма с енергия, затова в рамките на деня човек може да не прибягва до ненужните междинни хранения.

Фибрите помагат за нормализиране на работата на храносмилателната система, особено ако се съчетае комплексния продукт с кисело мляко.

Активира обменните процеси и отстранява проблема със запека:

• В здравословното хранене следва да се въведе мюсли за подобряване на настроението;

В смесите от натурални компоненти има немалко витамини, аминокиселини, минерали и други ценни вещества.

Например, овесените ядки съдържат витамин В1, полизахариди, които благотворно влияят на състоянието на сърдечно-съдовата система, намаляват нивата на холестерола.

Ядките са отличен източник на мастни киселини, които пък от своя страна ускоряват метаболизма, понижават риска от възникване на диабет.

Каква вреда могат да нанесат на здравето сухите закуски?

Тези, които се опитват да отслабнат, или просто искат да поддържат фигура, следва да помнят, че калоричността на мюслите се определя по процентното съдържание на набухватели.

В правилното хранене могат да се впишат балансирани без шоколад, глазура, захар, мед. Ако добавките под формата на сушени плодове, ядки не е повече от 25% от общата маса, калоричността на продукта може да е около 150 килокалории.

Ако полезният набухвател е повече от 25%, като продукт ще става калоричност около 250-300 килокалории. А мюслите с мед и захар притежават висока калоричност – 400-450 ккал.

Освен това се продават десертни варианти – с шоколадови топчета, глазури. Това лакомство не само ще бъде от полза, но и ще способства за увеличаване на килограмите.

За понижаване на теглото или за неговото поддържане следва да се употребяват смеси с немазно мляко, диетите могат да предполагат комбиниране на сухи смеси от ядки с прясноизцедени сокове.

И обръщайте внимание на състава – при отслабване идеален избор ще станат комплексите със сушени плодове, без мед, глазури и шоколад. Най-добре е мюслите да съдържат минимум набухватели.