На какво са способни гените – удивителни факти за наследствеността

Мария
Написана от Мария септември 17, 2015 00:02

На какво са способни гените – удивителни факти за наследствеността

Акценти:

  • Сексуално желание - особености
  • Интимен живот - психологически проблеми
  • Запомняне на лица - генна функция

Свързани:

Не е тайна, че външността, чертите на характера и особеностите в поведението на човека до голяма степен се определят от наследствени фактори. Но новите научни изследвания показват, че ролята на гените във формирането на личността е още по-значима, отколкото е прието да се смята.

Мислите ли, че мързелът или страстта на хората към пътешествията е резултат от възпитание или от влиянието на обкръжението? Оказва се, че това също е работа на гените. Учените разкриват все повече от удивителните факти за наследствеността на човека.

1. Мързел

Патологичната леност е прието да се смята за резултат от лошо възпитание. Но експериментът на учените от Калифорнийския университет показал, че хроничното нежелание да се върши някаква дейност е обусловено от природата.

По време на лабораторно изследване върху мишки учените установили, че поведенческите особености като активност или мързел се предават генетично. Според учените това твърдение е напълно валидно и за хората.

2. Желание за пътешествия

Навярно сте забелязали, че на едни хора им е трудно да напуснат мястото, където живеят, а други на практика не могат да спрат да пътешестват. Да, във формирането на пристрастията роля играят и семейните традиции.

Но генетиката на човека е не по-малко важна за това, според учените от Калифорнийския университет.

Изследователите са установили, че стремежът към пътешествия е възможно да е обусловен от експресията на гена DRD4-7r. Този ген, наречен „ген на жаждата за пътуване“ е свързан с такива поведенчески особености като любопитство и безпокойство.

Между впрочем този ген по-често се среща сред народностите, чиято история е свързана с далечни и дълги миграции.

3. Предразположеност към вредни навици

Експресията на гена DRD4-7r отчасти може да обясни и пристрастяването на хората към вредните навици – тютюнопушене, алкохолизъм, наркомании. Според учените генетиката на човека в определена степен влияе на човека да изследва не само нови места и идеи, но веществата, предизвикващи зависимост.

4. Шофиране на автомобил

За да се научи човек да управлява автомобил, е необходимо да запомни правилата за движението по пътищата, да усвои механизма на управление на колата и малко да практикува. Но някои хора не могат да бъдат добри шофьори, колкото и да се стараят. Оказва се, че и тук значение има генетиката.

Ролята на генетиката при шофирането на автомобил е била проучена от специалисти от Калифорнийския университет.

По време на своя експеримент те установили, че хората – носители на определен вариант на гена BDNF шофират автомобил по-лошо, отколкото останалите. На тях им е трудно да запомнят информация, допускат повече грешки, когато се намират зад волана.

5. Способност за запомняне на лица

Затруднението що се отнася до запомнянето на лицата не е задължително да е вследствие от лоша памет. Тази особеност също може да бъде обусловена от наследствеността на човека, установили учени от Института по когнитивна невробиология.

Изследователите открили, че механизмът на разпознаване на лицата в главния мозък е свързан с определени генетични процеси.

6. Сексуално желание

Особеностите на поведението на човека в интимния живот също до голяма степен се определя от функцията на гените, според израелски учени. Слабото сексуално желание невинаги се обяснява с нарушение на хормоналния фон или психологически проблеми.

Учени от университета на Йерусалим са открили, че нивото на либидото е свързано с вариант на гена D4.

На какво са способни гените – удивителни факти за наследствеността
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 17, 2015 00:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи