На какво се дължи огромният ни апетит?

Диана
Написана от Диана февруари 27, 2016 22:59

На какво се дължи огромният ни апетит?

Акценти:

  • Апетит - огромен
  • Храна - преяждане
  • Психика - основа

Свързани:

В днешно време външният вид несъмнено е от особено значение и всеки от нас иска да изглежда добре. Но в същото време страшно много хора водят ежедневно битка с килограмите и за жалост, доста често я губят – и то не просто поради липса на воля, макар че и това е доста голям фактор, ами поради причината, че не са достатъчно мотивирани, че не виждат резултати или в един момент просто им идва в повече и решават, че няма смисъл.

Всъщност, проучванията са показали, че с времето се изгражда дори физическа зависимост и това донякъде оправдава хората, които не могат да се разделят с шоколада и всеки техен опит да го направят завършва с провал, но дори това не е достатъчно оправдание честно казано.

Защото всъщност, учените установяват, че психиката е много по-важна и че тя всъщност е тази, която се проявява на физическо ниво. И оправим ли начина си на мислене – следователно ще оправим и физическите си зависимости и проблеми. Защото именно той седи в основата на всичко това.

Каква е психологическата причина за огромния апетит?

Изследванията са показали, че хората, които страдат от така наречения огромен апетит, са всъщност хора, които страдат дълбоко на чисто емоционално ниво.

Луиз Хей е една от американските авторки, които се занимават именно с тези психологични проблеми, изразяващи се на физическо ниво в живота ни.

Според нея, хората, които се чувстват необичани и се опитват да компенсират тази липса на любов, най-често, макар че може и да е липса на нещо друго, с храна. Хора, които са много чувствителни и имат нуждата да бъдат защитавани, но сякаш не успяват да получат тази защита.

Затова тялото си я иска и мазнината, която бива натрупана, благодарение на големите порции храна, всъщност бива възприемана от организма ни просто като защита.

Също така, тя е установила наличието на огромен апетит и при тези от нас, които ги е страх от нещо много силно, и то до такава степен, че ги ужасява – било то липса на любов, това животът им да бъде безполезен и т.н. – всеки човек има различни страхове – и отново тялото ни просто иска да се защити.

Защото сме оставили страховете ни да ни влияят до прекалено голяма степен и сме се оставили да живеем в тях, вместо да ги превъзмогнем.

Огромният апетит идва и в следствие на съдене – и то по-скоро съдене на себе си и начина, по който се чувстваме. Когато мислим, че нямаме правото да изпитваме дадено нещо, но не можем да си позволим да не го изпитваме – и изпадаме в депресия, а храната започваме да приемаме не като средство, чрез което животът ни би бил невъзможен, ами като някакъв вид успокоително.

Защо огромният апетит никога няма да бъде задоволен с храна?

Защото очевидно имаме нужда от нещо друго, а не от храна. И преяждайки, докато се опитваме да се справим с някаква емоция в нас, която очевидно е прекалено силна, единственото което ще направим е да се накараме да се чувстваме все по-зле и по-зле.

Защото вината след като си позволим да преядем за пореден път, дори когато не сме били особено гладни е страшна.

И ако се вглъбим в тази вина, а не се поучим от нея, шансът да преядем отново на психическа основа е огромен – и вината с всеки изминат път ще се увеличава, защото не сме успели да запълним липсата на това, което ни липсва, а сме навредили на тялото си много повече отколкото си представяме.

На какво се дължи огромният ни апетит?
4.5 (90%) 36 глас[а]

Диана
Написана от Диана февруари 27, 2016 22:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи