На колко години се чувствате – от това зависи бъдещето ви

Мария
Написана от Мария август 11, 2018 23:28

На колко години се чувствате – от това зависи бъдещето ви

Акценти:

  • Незрялост - субективна възраст
  • Решения - психика
  • Слабоумие - заболявания

Свързани:

Повечето от нас се чувстват или по-млади, или по-стари в сравнение с това на колко години са всъщност. Това е субективна възраст, която силно влияе на физическото и на психическото здраве.

От резултатите на последните изследвания учените правят извод, че това на колко години се чувстваме е много по-важно от реалната възраст. Защо?

Представете си за миг, че нямате информация кога сте родени и възрастта ви се определя от това на колко години се чувствате.

Колко бихте си дали?

Както ръстът, и размер на обувките, количеството години, което е изминало от момента на вашето раждане, е неоспорим факт. Но е факт, че стареем по различен начин, и много хора се чувстват по-млади или по-стари от възрастта.

Учените в последно време проявяват все по-голям интерес към тази особеност.

Те установили, че субективната ни възраст може да бъде ключова за разбирането на причините защо някои с възрастта разцъфтяват, докато други повяхват пред очите ни.

Това колко по-млад от възрастта си се чувства човек, може да определи какви решения взима – и ежедневни, и жизненоважни.

Субективната ни възраст може да послужи като предразполагащ фактор за важни изменения в здравето, включително и вероятна смърт.

Получава се така, че на колкото се чувстваме, на толкова сме и на наистина

Сега учените, заинтригувани от тези резултати се опитват да подберат от различните биологични, психологически и социални фактори тези, които формират индивидуалния опит в стареенето. И след това да проучат как да ни помогнат да живеем по-дълго и в по-добро здраве.

Новото разбиране на процеса на стареене не идва веднага, а са били необходими десетилетия изследвания. Първите научни трудове по тази тема се появяват през 70-те години.

През последните 10 години в множество нови изследвания учените се опитват да разберат, до какви психологически и физиологични процеси може да доведе това несъответствие в усещането за себе си и реалната възраст.

Едно от най-любопитните направления е изследването как субективната ни възраст влияе на характера

Сега е всеобщо признато, че с възрастта характерът на човека се смекчава, ставаме по-големи екстраверти и по-малко отворени за нов опит. Тези промени в характера не са толкова забележими както в млада възраст, и са явно изразени при тези, които субективно се чувстват по-стари, отколкото реално.

Интересно е, че хората, които субективно са по-млади, освен всичко останало стават по-малко невротични и по-съзнателни. Това означава, че все пак придобиват качества, които идват с житейския опит, но не губят енергията и живината на младата възраст.

По-ниската субективна възраст не ни замразява в състояние на незрелост

Усещането за млада възраст означава по-нисък риск от депресии, и по-здрава психика. Добавете към това и по-добро здравословно състояние, намаляване на риска от старческо слабоумие и заболявания, които докарват възрастните хора до болнично легло.

В изследване повечето от участниците се чувствали приблизително 8 години по-млади от възрастта си. Но някои се чувствали по-стари, и последствията от това били много сериозни.

Усещането за 8-13 години в повече водело до повишаване на риска от смърт с 18-25% през периода на изследване, а също и до повече на брой заболявания. И това дори и при отчитане на останалите демографски фактори – образование, раса или семейно положение.

На колко години се чувствате – от това зависи бъдещето ви
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 11, 2018 23:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи