На планетата не са ѝ необходими успели хора

Мария
Написана от Мария април 6, 2015 13:50

На планетата не са ѝ необходими успели хора

Акценти:

  • Успех - значение в съвременното общество
  • Постигане на целите - ценено умение Армия спортисти - безполезни

Свързани:

Успехът изобщо не е нещо, към което следва да се стремим. Екологът и писател Дейвид Орр в една от своите книги направи едно твърдение, което вече дълго време не ни дава покой в редакцията на Lechenie.bg: „На планетата не са ѝ необходими повече „успели хора“ и дори изобщо са ѝ нужни.

Земята отчаяно се нуждае от миротворци, лекари, реставратори, разказвачи и изобщо от такива, които могат да обичат. Планетата ни има нужда от хора, заедно с които е добре да се живее.

На света са му необходими хора с морал, които са готови винаги да се присъединят в борбата, за да направят светът едно по-добро и хуманно място. А тези човешки качества имат твърдо малко общо с „успеха“, както той днес бива определян в нашето общество“.

Разбира се, възможно е някой да си каже – „Колко му е удобно на Орр да разсъждава така, при положение, че той самият е представител на западната култура и също принадлежи към групата на т.нар. „успешни хора““.

За западната култура е характерно това, че всичко се отъждествява изключително и само с пари и с умението да се постигат поставените цели и то на всяка цена.

През последните 25 години и в българското общество бяха възприети тези принципи и с най-високо положение у нас са тези, които разполагат с пари и притежават качествата винаги да постигат поставените си цели.

Налага ни се да признаем, че и ние самите вече сме достатъчно дълбоко вписани в западната система от ценности, в която принципът „по-бързо, по-нагоре и по-силно“ се е превърнал в единственото ни житейско кредо.

Това от една страна не е лошо, а от друга не е добро. Проблемът е в това, че житейското ни кредо определя нашият начин на съществуване на малката и уютно, но при това тясна и обременена с усложнения планета Земя.

Нека за момент се замислим, представителите на кои професии ние най-често наричаме „успешни“.

На ум веднага ни идват известните спортисти, актьори и певци и певици от всякакви музикални стилове, политици, бизнесмените с най-големите и оборотните фирми – всички онези, които разполагат с власт, огромни финансови възможности или просто с популярност.

Опитайте се да си представите „успешния лекар“. Кой е той: този който умее да извършва сложни хирургични интервенции на високо ниво и е спасил хиляди животи или този, който е открил частна клиника, привлякъл е богати клиенти и е натрупал състояние?

„Успешният писател“ – този, който е създал удивително произведение или този, който е успял да издаде книга, която се е продала в тираж от няколко милиона. А вече словосъчетания от рода на „успешен учен“, „успешен геолог“ биха се оказали пълен оксиморон в този контекст.

Точно тук възниква парадоксът, за който първоначално говореше Дейвид Орр: получава се това, че планетата не се върти за сметка на тези, които ние всички заедно сме определили като успешни и сме ги издигнали на почетния пиедестал.

„Успелите хора“ не учат нашите деца в училище. „Успешните“ не ни лекуват от настинка. „Успелите хора“ няма да спасят Земята от климатичните промени. Те не пекат хляб, не карат автобуси и не мият пода във вашия офис.

Но те правят нещо което е обективно много по-полезно за обществото, отколкото цялата армия спортисти, поп певици, актьори, мениджъри и олигарси.

Но най-интересното не и в това – най-изненадващ е фактът, че в съвременното общество „успехът“ не се равнява на щастие на практика при никакви условия. Например, „успешни жени“ обикновено наричат кариеристките, а щастливи – съпругите и майките.

На планетата не са ѝ необходими успели хора
4.4 (88.52%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 6, 2015 13:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи