Начало на Великденски пост 2016 – как да се храним, за да оздравим душата и тялото

Мария
Написана от Мария март 15, 2016 16:47

Начало на Великденски пост 2016 – как да се храним, за да оздравим душата и тялото

Акценти:

  • Месна храна - редуване
  • Растителни продукти - витаминни комплекси
  • Хранителни вещества - недостиг

Свързани:

Великият пост 2016 започна вчера, на 14-ти март и продължава 48 дни – до самия Великден, който тази година се отбелязва на 1-ви май.

Християните през този период се пречистват физически и духовно, като се въздържат от месна храна, негативни мисли, думи и постъпки.

По Четиридесятница се различава от обикновената вегетарианска диета, какво може да се яде по време на поста и как да не навредим на здравето си.

Какво може да се яде по време на Великия пост 2016?

Правилата за хранене са записани в Църковния устав /Типик/. Строгият 48-дневен пост се дели на 6 седмици и Страстната седмица, която завършва със Светлото Христово Възкресение.

По устав, вярващите не следва да употребяват продукти от животински произход – месо, мляко, краве масло, млечен шоколад, яйца и друга непостна храна.

В понеделник, сряда и петък се препоръчва ограничаване само до студена храна, в която не се добавя мазнина.

Съботите и неделите е разрешено яденето горещи ястия без мазнина и да се пие вино, но в умерени количества. Риба на Великия пост може да се яде по празниците Благовещение – 25-ти април, и на Цветница – 24-ти април.

Как да спазвате Великият пост, ако не сте напълно здрави?

Миряните следва да се ориентират към непостен хранителен календар, изготвен за монаси преди няколко века, въз основа на своите физически и духовни сили.

Ако човек страда от язва на стомаха, гастрит, панкреатит или други заболявания, изискващи специална диета, следва да обсъди регламента на хранене със своя лекуващ лекар и да получи благословия за поста от духовен наставник.

Не мислете, че свещеникът ще ви осъди за слабост на духа и ще ви запише като грешник. Същността на Великия пост не е да погубите здравето си, а да се концентрирате върху духовното пречистване.

Гладният и уморен човек е много по-трудно да потисне раздразнителността или да се противопостави на изкушенията, затова съвсем не е задължително да се обричате на хляб и вода.

Най-строгите дни от поста са сряда и петък /в сряда Юда е предал Исус, а в петък Исус е бил разпънат/. В тези дни църквата съветва да се откажем от месото, рибата, млечните продукти и от яйцата.

Великият православен пост малко се отличава от католическия. Католиците се отказват от месото и тези продукти, към които се развива нещо подобно на пристрастяване – шоколад, мазните ястия, подправките.

Под забрана попада всичко, което създава особена наслада и ни доближава до смъртния грях, какъвто е чревоугодничеството.

За кого ще бъде полезен Великият православен пост?

Редуването на месна с растителна храна е много полезно за организма, затова поста преди Великден ще помогне да се очистване, и за понижаване на нивата на кръвната захар и на холестерола на абсолютно всеки.

Ако лекарите ви препоръчват да се откажете от тежка храна, Великият пост е най-доброто време да направите това.

Няма смисъл да се боите, че 7 седмици без месо ще ви обрекат на белтъчен глад, недостиг на витамини А, Д, Е, В12, желязо и фосфор.

Да, в продуктите от животински произход действително има някои незаменими аминокиселини, но това не прави незаменимо самото само. Растителните продукти и витаминните комплекси ще компенсират недостатъка на хранителни вещества.

Начало на Великденски пост 2016 – как да се храним, за да оздравим душата и тялото
4.2 (84.76%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 15, 2016 16:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи