Начинът на хранене се определя от подсъзнанието

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 09:47

Начинът на хранене се определя от подсъзнанието

Акценти:

  • Затлъстяване - местонахождение
  • Здравословна храна - дегустация
  • Цена храната - вкусна

Свързани:

Защо ние сме склонни да преяждаме и да трупаме излишни килограми и защо някои храните понякога ни се струват вкусно, въпреки че е възможно това далеч да не е така. Всичко това се дължи на определени закономерности, характерни за нашата психология, за които ние дори и не подозираме.

Редица доста любопитни „закона“, свързани с потреблението на храна, неотдавна бяха открити от учените.

Местоположението на храната влияе на риска от развитие на затлъстяване

Резултатите от изследването на американските учени бяха публикувани в International Journal of Obesity. В него взели участие 100 доброволци на възраст от 20 до 78 години. Приблизително половината от тях били с наднормено тегло.

Изследователите анализирали подредбата на техните жилища, а също и разбрали къде именно участниците съхраняват хранителните продукти.

В продължение на 2 седмици експертите определили количеството калории, което доброволците приемали с храната, сумите, които те разходвали за покупка на хранителни продукти, а също и степента на физическата им активност.

Оказало се, че най-често затлъстяване се развивало при тези, които съхранявали храната на най-лесно достъпните места. Освен в кухнята по-пълните участници държали храна и в други части на жилището си.

Често те имали възможност да стигнат до храната, измивайки, да кажем разстояние, от входната врата до вратата на банята или от хола до спалнята. Същевременно и хората със затлъстяване и тези, които нямали проблеми с наднорменото тегло, разходвали за храна приблизително еднакви суми за месеца и купували приблизително еднакво количество хранителни продукти.

Било установено, че пълните хора по-често консумирали храни, обуславящи трупането на излишни килограми например бонбони, които лесно могат да бъдат съхранявани на всяко едно място в жилището.

Рисковете от наддаването на тегло също нарастват в зависимост от това до колко хладилникът бил достъпен в жилището. Установило се, че ако човек може да се добере до този агрегат за по-малко от минута, то рязко се увеличават шансовете за трупане на излишни килограми.

Ако пък хладилникът се намирал на първия етаж или в мазето, докато собствениците на жилището са обитавали основни втория етаж, визитите при хладилника ставали по-редки и съответно доброволците по-рядко страдали от затлъстяване.

За да се купува повече здравословна храна, тя трябва да се дегустира

До този извод стигнали специалисти от университета Корнел. Те провели редица експерименти. Първо в тях взели участие 120 души, които трябва да отидат в магазин, за да си напазаруват. Те били разделени на 3 групи, на първата от тях преди шопинга трябвало да изядат ябълка, на втората – бисквити, на третата – нищо.

Тези, които били получили ябълка, купили с 28% повече плодове и зеленчуци в сравнение с доброволците, на които им били дадени бисквити с 25% повече от тези, които не били яли нищо. В следващите 2 експеримента участниците трябвало да направят покупките си онлайн. Резултатите се оказали аналогични.

Според експерти върху избора на купувачите повлияли полезните свойства, които притежавал предложеният им продукт.

Ако работниците в магазините подредят до входа на вратата плодовете и зеленчуците или да ги предлагат на клиентите си, то тогава е възможно хората да започнат да купуват в по-големи количества здравословна храна, смятат изследователите.

Колкото по-скъпа е една храна, толкова е по-вкусна

В Journal of Marketing Research бяха публикувани резултатите от изследване, доказващо, че цената на хранителните продукти оказва влияние върху вкусовото им възприемане.

Начинът на хранене се определя от подсъзнанието
4.5 (90%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 09:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи