Нахут

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 11:30

Нахут

Акценти:

  • Нахут
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Нахут, познат също с наименованията леблебия и турски грах, е едногодишно бобово растение, зърната на което са с необичайна форма, напомняща глава на овца с птичи клюн.

Стъблото му е изправено, покрито с жлезисти власинки. Листата му наподобяват крила. Растението достига височина 20-70 см. Масата на около 1000 семена нахут в зависимост от сорта варира между 150 и 300 грама.

Турският грах е топлолюбиво самоопрашващо се растение, като опрашването се осъществява във фазата, когато цветовете му са затворени, но понякога е възможно и кръстосано опрашване.

Периодът на вегетация на леблебията е от 80-110 дни при ранните до 150-220 дни при късните сортове. Покълването започва при температура на почвата между 3 и 5 градуса по Целзий, посадъчния материал на турския грах издържа и на кратки студове, когато температура се понижава до 8-11 градуса под нулата.

За родина на нахута се смята Средна Азия. Растението се култивира в страните от Централна и Средна Азия, Източна Африка, Източна Европа, Индия и Средиземноморския регион.

Турският грах заема 3-то място в света по популярност сред бобовите след граха и фасула.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 19.0 грама;
• Мазнини – 6 грама;
• Въглехидрати – 61.0 грама;
• Калоричност – 364 килокалории;

Нахут – полезни свойства

Кълновете на нахута съдържат висококачествени белтъчини, растителни влакна, голямо количество калций, а също магнезий, калий витамин А и С. Те са нискокалорични и превъзхождат останалите бобови култури по количеството основни незаменими аминокиселини – метионин и триптофан.

Съвременните учени са установили, че хората отдавна високо са ценели този вид бобови растения. Зърната на нахута съдържат до 30% белтъчини, които по качество се доближават до тези на яйцата, до 8% масла, 50-60% въглехидрати, 2-5% минерални соли и много витамини – А, В1, В2, В3, С, В6, РР /никотинова киселина/.

Поради високата му хранителна стойност турският грах може да употребява вместо месо, както правят много хора по време на пост. Подобна диета служи за профилактика срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Благодарение на високото съдържание на растителни влакна нахутът подобрява храносмилането и благотворно влияят на сърдечната функция, а също и регулират нивата на кръвната захар.

Турският грах осигурява на организма енергия, която се усвоява постепенно не повишавайки концентрацията на глюкоза в кръвта.

Диоскорид Педаний, един от най-известните лекари по времето на римския император Нерон, съобщава, че нежните млади зърна нахут благотворно влияят на стомаха и ги препоръчвал да се използват като десерт.

Хипократ пък съветвал хората с кожни заболявания да включват турския грах в хранителния си режим.

В листата на нахута е установено наличието на оксалова, лимонена и ябълкова киселина. В зависимост от сорта мазнините в зърната на турския грах варират от 4.1-7.2%, като по този показател нахутът превъзхожда всички бобови растения, освен соята.

В народната медицина е известен фактът, че ако човек яде редовно нахут може да се предпази от такива опасни очни заболявания като катаракта – помътняване на лещата и впоследствие частична и пълна слепота.

Прозрачността на лещата зависи от метаболитните процеси в организма, които могат да се нарушат в резултат на затлачване на червата, черния дроб и при натрупването на токсини в кръвта.

А нахутът способства тяхното прочистване и съответно спомага за нормализиране на циркулацията на вътреочната течност.

И поради това народните лечители препоръчват турският грах не само за лечение и профилактика на катаракта, но и за поддържане на доброто здравословно състояние на целия организъм.

Нахут
4.5 (90.71%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 11:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи