Налага ли херпесът прекъсване на бременността

Мария
Написана от Мария април 16, 2016 08:32

Налага ли херпесът прекъсване на бременността

Акценти:

  • Херпес - обостряне
  • Противовирусна терапия - бременност
  • Непървичен херпес - рискове

Свързани:

Мислите си, че „тебеширът на съдбата“ съществува само по филмите и в приказките. Но всъщност на реалността може да бъде дадено не по-малко ясно и точно определение.

В ръцете на жената много често се оказва този тебешир на съдбата, който зачерква или подчертава съдбата на нейното все още неродено дете.

„Тебеширът на съдбата“ 1

23-годишна млада жена със сложна диагноза, при която бременността е цяло чудо. Сватба. Меден месец. Клиника за полов херпес. Положителен тест за бременност. Първият консултирал я акушер-гинеколог препоръчва прекъсване на бременността по медицински показания.

„Тебеширът на съдбата“ 2

Успешна 30-годишна бизнес-дама с 3-годишна анамнеза за безплодие. 1-2 пъти годишно обостряне на генитален херпес. Положителен тест за бременност и ярка клиника за полов херпес. Акушер-гинекологът е категоричен – бременността трябва да се прекъсне.

Когато поверявате „тебеширът на съдбата“ в ръцете на лекар, помислете. Съберете информация, изслушайте мнението на още няколко специалиста. И едва след това зачерквайте. Начертаното вече не може да се промени.

В едно чуждестранно клинично ръководство няма нито дума за прекъсване на бременността като начин за профилактика на възможни усложнения при бебето.

Херпес симплекс е една от най-разпространените инфекции, предаващи се по полов път. Патологичните възпалителни изменения на половите пътища могат да бъдат предизвикани както от 1-ви, така и от 2-ри вирусен тип.

Разпространеността на херпес инфекцията с възрастта и достига своя максимум при 40-годишните. 22% от бременните вече са инфектирани, а 2% от жените придобиват вируса именно в периода на износване на бебето.

При първичен контакт вирусът прониква в нервното окончание и впоследствие в ганглия на задното коренче на гръбначния мозък, където съществува до края на живота на човека.

Инкубационният период от момента на заразяването до момента на появата на симптомите е от 2 до 20 дни. Специфични защитни антитела се появяват в първите 12 седмици след заразяването и се съхраняват в кръвта за неопределено време.

Основната задача на лекаря при поява на клинични признаци на генитален херпес при негова пациентка по време на бременност е профилактика предаването на вируса на плода, за да се предотврати неговото инфектиране.

Различават се 3 различни синдрома на генитален херпес, които и определят възможните рискове за плода:

• Първичен херпес

Симптомите на заболяването се появяват при човек, който няма антитела към ХСВ. При възникване в първия и втория триместър рискът от усложнения – спонтанни аборти, пороци на развитието, задържане на развитието на плода, са минимални. Основната опасност за инфектиране на детето е по време на раждането.

• Първичен епизод на непървичен херпес

Заразяването с херпес вирус на човек, който има антитела към друг тип на вируса. Вътреутробно инфектиране не се случва. Основната опасност за детето е по време на раждането, но много по-ниска, отколкото при първичен херпес.

• Рецидивиращ херпес

Развитие на обостряне на по-рано съществуваща инфекция. Не е свързан с пороци в развитието на детето и спонтанни прекъсвания на бременността.

Рискът от предаване по време на раждане е значително по-нисък, отколкото при първичен епизод на непървичен херпес. Това се свързва със съществуващи защитни майчински антитела, а също и с по-ниска концентрация и по-краткия период на активно размножаване на вируса по време на обостряне.

И в двата случая, за които стана по-горе, на жената трябва да се назначи противовирусна терапия със съблюдаване на препоръчителните дозировки и продължителността на курса.

Бременността може и трябва да бъде запазена, като има предвид, че съдбата може и да не предостави втори шанс.

Налага ли херпесът прекъсване на бременността
4.5 (90%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 16, 2016 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи