Налеп на езика – норма или отклонение

Мария
Написана от Мария май 5, 2015 13:17

Налеп на езика – норма или отклонение

Акценти:

  • Налеп на езика - проблем
  • Сив налеп - нарушена функция
  • Бял налеп - нормален

Свързани:

Често, заглеждайки се в огледалото сутрин, ние установяваме наличието на налеп по езика. Но тогава вече възниква въпроса „Необходимо ли е да се притеснявате заради това?“.

Какво означава налеп на езика и как да се преборим с него ще узнаем точно сега?

Защо се образува налеп на езика?

Езикът е мускулен орган, покрит с лигавица. От неговата структура зависи количеството на натрупващите се върху него бактерии. Те са и причина за появата на налеп по езика и на неприятна миризма от устата.

По предната част на езика налепът е по-малко, тъй като се очиства по време на движение на устната кухина. Задната част влиза в съприкосновение само с мекото небце.

Именно там бактериите се натрупват най-много. Поради това налепът в основата на езика /тоест в неговата горна най-вътрешна част/ е с най-голяма дебелина.

Злоупотребата с алкохол, неправилното хранене, инфекциите, хроничните заболявания създават идеални условия за размножаването на бактерии.

Какво означава налепът на езика?

Човешкият език е нещо като индикатор за състоянието на организма. При здравия човек езикът е мек, неговите движения не са затруднени. Налеп на езика може периодично да се появява при всеки.

Дебелината на налепа зависи от годишното време или от климата, тъй като с промяната на атмосферните условия на организма са му необходими различни витамини. Например, есента и зимата налепът е по-тънък и по-светъл, отколкото през лятото.

Ако налепът е тънък, светъл и не е много това не е повод за безпокойство. За норма се смята, ако налепът на езика е бял, без миризма, и през него може да види цвета на езика.

Но ако езикът е обложен с плътен налеп, тогава се обърнете към лекар. Плътният тъмен налеп е признак за наличие на сериозно заболяване. По дебелината, цвета и локализацията на налепа може да се определи, че нещо при вас не е наред.

Бял налеп на езика – какво е това?

Да видите сутрин тънък бял налеп на езика – това е нормално. Такъв налеп не се счита за признак за признак на заболяване. Но ако сте забелязали, че неговата дебелина се е увеличила, следва да се замислите.

Езикът с плътен бял налеп може да е признак на продължителен запек.

Ако белият плътен налеп се съпровожда с висока температура и интоксикация, това е признак на инфекциозно заболяване.

Белият налеп в основата на езика често е показател за заболявания на стомашно-чревния тракт – ентероколит, гастрит, язва на стомаха или червата.

При заболявания на бъбреците и белите дроб белият налеп е по-встрани на езика и неговите предни части.

Сив, зелен и кафяв налеп на езика

Изменението на цвета на налепа както и увеличаването на неговата плътност, също е признак за наличие на проблем в човешкия организъм. Така например, сивият налеп на езика се среща при нарушена функция на стомаха и червата. Такъв налеп възниква, например, при язвена болест.

А постоянният кафяв налеп в основата на езика от горната му страна се появява при хора, злоупотребяващи често с алкохол, тоест са хронични алкохолици. Също така подобен налеп се появява при множество заболявания на белите дробове, а също и при заклетите пушачи.

Зеленият налеп не е толкова разпространен – появява се при микотична кандидоза или глосит с произход от дрожди, за което способства приемът на антибиотици, стероиди и препарати, потискащи имунитета.

Налеп на езика – норма или отклонение
4.5 (89.87%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 5, 2015 13:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи