Намален брой сперматозоиди – възможно ли е зачеване

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2016 23:20

Намален брой сперматозоиди – възможно ли е зачеване

Акценти:

  • Протовопоказания - сперматозоиди
  • Напреднала медицина - възможности
  • Фертилност - повишаване

Свързани:

Днес съществуват множество фактори, предизвикващи безплодие при мъжете. Една от най-разпространените причини за проблеми при зачеването е олигоспермията.

С този термин се обозначава състоянието, при което се наблюдава понижаване концентрацията на сперматозоидите в еякулата.

Олигоспермия всъщност в превод означава намаляване на сперматозоидите. Смята се, че мъжът е фертилен при концентрации 40-50 милиона полови клетки на 1 милилитър сперма.

Ако пък количеството на подвижните сперматозоиди спадне под 20 милиона, то това е признак на сериозна патология.

Важно е да се знае, че мъжът често не знае за нарушенията във функцията на своята репродуктивна система. Задължително изследване на двамата партньори е необходимо да се проведе в случай на невъзможност за зачеване в продължение на 1 година.

Традиционно източниците на олигоспермия са психологически и физически фактори. Най-често нарушението на функцията на репродуктивната система е вследствие на:

• Излагане на стресови ситуации, вълнения, емоционални натоварвания;
• Въздействие на организма на външни патогенни фактори – радиация, токсични вещества, наркотици;
• Получени физически увреждания на половите органи;
• Тютюнопушене;
• Неправилно, небалансирано хранене – гладуване, диети, преяждане;
• Наличие на възпаления, предизвикани от бактериални инфекции или венерически заболявания;

Също качеството на спермата се понижава в резултат на носенето на тясно бельо, наднормено тегло, алкохолна зависимост, недоимък на витамини. Сексуална нередовност – дълго въздържание или чест секс, също създава проблеми със здравето.

Най-ефективният начин за установяване на причината е да се направи спермограма. За тази цел е необходимо мъжът да си запише час при специалист по андрология или да посети специализиран център по репродуктология.

Тестът ще покаже точният брой и жизнеспособността на активните сперматозоиди в еякулата.

За потвърждаване на първоначалната диагноза се препоръчва да се направят изследвания на нивата на половите хормони, да се премине ултразвуково изследване на органите на малкия таз, в краен случай се прави биопсия на тестиса.

Всички тези изследвания спомагат за диференциацията на заболявания като гонорея и хламидиоза.

Важно е да се има предвид, че мъжът може да зачене дете и при явна олигоспермия. Това е възможно, ако сперматозоидите са запазили известна активност.

Но за увеличаването на шансовете за бащинство е по-добре да се започне лечение.

Изборът на методи за борба със заболяването зависи от първоизточника на патологията. Най-често представителите на силния пол се съгласяват на консервативно медикаментозно лечение.

Фармакотерапията се състои в прием на препарати, блокиращи преобразуването на тестостерона в естроген, като по този начин нивата на основния мъжки полов хормон се покачват.

Неотменно условие за подобряване на качеството на спермата е строгото съблюдаване на правилата за здравословен начин на живот.

В менюто на мъжа трябва да присъстват ядки, морски дарове, месо, бобови. Нямат да бъдат излишни плодовете и зеленчуците, богати на витамини и антиоксиданти – домати, авокадо, банани, броколи.

Необходимо е вредните навици да бъдат преодолени напълно, много движение и предпазване от вълнения и стрес.

Ако традиционното лечение не помогне, то следва да се помисли и за хирургични методи за въздействие върху източника на патологията.

При липса на противопоказания провежда вазоепидидимоанастомоза. Тази процедура позволява бързо възстановяване на проходимостта семенните каналчета, и в бъдеще е напълно реалистично зачеването по естествен път.

Каквото и да е диагнозата мъжът не трябва да се отчайва. Достатъчна оплодителна способност може да се постигне по много начини, като има предвид напредналата медицина.

Намален брой сперматозоиди – възможно ли е зачеване
4.5 (89.27%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2016 23:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи