Намаляване на стомаха – мисията невъзможна

Мария
Написана от Мария април 27, 2018 12:44

Намаляване на стомаха – мисията невъзможна

„Ако ядеш много – това означава, че стомахът ти се е разтегнал, затова и постоянно си гладна” – подобни размишления често могат да се видят по форумите.

В тях хората с наднормено тегло обсъждат методите за отслабване.

Сред решенията са както хирургични методи за намаляване на обема на стомаха, така и народни рецепти.

Това, което е по-интересно, често хората с разтегнати стомаси, съвсем не са гиганти, и теглото им не е толкова наднормено.

Какви са свойствата на човешкия стомах, как може да се намали и увеличи, и може ли да се повлияе на това?

Как работи стомаха?

Обемът на стомаха на голям човек в празно състояние е приблизително на 0.2 – максимум 0.5 литра.

В процеса на хранене стомахът се разтяга – неговият обем към края на трапезата вече е 1-2 литра.

И тази цифра може да бъде увеличена до 4 литра.

2-3 часа след хранене храната напълно напуска стомаха, и той възвръща предишния си обем.

Факт!

Теглото на възрастен човек и неговата конституция не влияят на обема на стомаха.

Слабите и дебелите имат стомаси с еднакъв обем.

Извън границите на нормата излизат хора с тежки стадии на затлъстяване.

Но както показва практиката, дори след намаляване на обема на стомаха с хирургична операция по желание човек може да поглъща същите големи обеми от храна както и преди.

Как се случва това?

Стомахът на човека работи в един от 3 режима:

• Режим на гладна моторика

Стомахът е празен, по стените му рядко минават вълните на перисталтиката, наблюдават се тонични съкращения.

Гладката мускулатура на стените на стомаха дълго време остава съкратена при минимален разход на енергия.

• Режим на рецептивна релаксация

След като храната попадне в устната кухина, а оттам първите порции стигат до стомаха, неговите стени се отпускат.

Образува се нещо като резервоар за храна.

• На сита моторика

След като човек е похапнал се усилва тонуса на стомаха и се активизират процесите на перисталтиката, протича антрална систола.

Съкращение на горната част на стомаха и така се осигурява придвижването на храната до дванадесетопръстника.

Когато храната попадне в стомаха, протича рецептивно отпускане на неговото дъно и долната част на органа, без значение от обема на изядената храна или изпитата течност.

А впоследствие се развива адаптивно отпускане на стените на стомаха и неговото дъно.

И то не е под действието на налягането на храната, а като резултат от работата на хормоните – холецистокинин и др., и инхибиращите влакна на блуждаещия нерв.

Целта на този процес е поддържане на постоянно налягане вътре в стомаха без значение колко храна е изял човек.

Разтежение на стомаха – заблуди и реалност

В стомаха има рецептори за разтягане.

Те са разположени в определени участъци от стените и изпращат сигнал в мозъка, който следва да ни накара да спрем да ядем.

Ако човек продължи да се тъпче с храна, започва да му се гади.

Но когато се яде на предела на възможностите, с течение на времето чувствителността на рецепторите намалява, а това означава, че гаденето не се появява толкова бързо.

Факт!

Течната храна бързо напуска стомаха – само за 5 минути.

Така че никакви обеми от течност не могат да го разтегнат.

Единствено твърда храна може да разтегне стомаха.

Намаляване на стомаха – мисията невъзможна
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария април 27, 2018 12:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи