Нарушения на липидния обмен – ето какво представляват

Мария
Написана от Мария април 12, 2016 13:22

Нарушения на липидния обмен – ето какво представляват

Акценти:

  • Атерогенен - холестерол
  • Транспортна форма - фракция
  • Генетични тестове - коефициент на атерогенност

Свързани:

Заболяванията, свързани с нарушение на обмена на липидите, представляват доста обширна група. Най-разпространените патологии от тази група са атеросклероза, диабет и затлъстяване.

Най-опасни техни усложнения са исхемичната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, инсулти, многобройните усложнения на захарния диабет.

Макар и в основата на обменните нарушения при диабет да е метаболизма на въглехидратите, то обменът на липидите е подложен на съществени изменения, поради тази причина това заболяване ясно се асоциира и с нарушения на обмена на мазнините.

Видове липопротеини

Като транспортьори на холестерола се използват специални молекули – липопротеини. Те се подразделят на няколко класа:
• Химикрони;
• Липопротеини с много ниска плътност;
• Такива с висока плътност;
• С междинна плътност;

Частиците липопротеин съдържат различно количество холестерол, триглицериди, фосфолипиди.
Частиците ЛПНП са основен преносител на холестерол вътре в клетките.

Именно с увеличаване на неговото количество се свързва развитието на атеросклеротичните увреждания на кръвоносните съдове.

Липопротеините с висока плътност, обратно, способстват за извеждането на холестерола от клетките обратно в черния дроб, с цел по-нататъшното му обезвреждане.

Излишък от липиди в кръвта

Ендогенният, тоест вътрешният, синтез на холестерол, не хранителният, движението му по кръвоносните съдове, проникването му в клетките и обратното му извеждане се направлява от много сложни биохимични процеси.

Смята се, че дисбалансът във функцията на тези процеси и нарушението на рецепторния апарат, с помощта на който холестеролът постъпва в клетките, е един от основните патогенетични механизми за развитие на атеросклероза.

Състоянията, при които протича нарушаване на качествения и количествения състав на липопротеините, се наричат дислипотротеинемия /дислипидинемия/.

Увеличаването на концентрацията в кръвта на холестерола, влизащ в състава на различните фракции на липопротеините, се нарича хиперлипидинемия, а понижаването – хиполидинемия.

В клиничната практика, като се изхожда от количествения състав на частиците – липопротеините, пренасящи холестерол в кръвоносния съд, общия холестерол и концентрацията на триглицеридите се открояват 3 основни признака на хиперлипопротенемия.

Тази класификация е утвърдена от медицинската общност. Макар и да има недостатъци все пак помага на лекарите да разберат какви са причините за заболяването и да назначат своевременно лечение.

Причини за развитие на дислипидимия могат да бъдат:

• Наследствени фактори – генетични;
• Различни заболявания;
• Начин на живот – ниска физическа активност;
• Нарушен хранителен режим;

Изследвания за оценка на липидния обмен

Провежда се електрофореза на липидите, определяне на коефициент на атерогенност, генетични тестове.
Най-честото изследване е определяне на общия холестерол.

Следва да се посочи, че холестеролът по химичната си формула не се отнася към липидите, мазнините, а принадлежи към групата на алкохолите.

Под термина „общ холестерол“ следва да се разбира, че в кръвта се определя холестеролът, съдържащ се във всички частици, които го пренасят.

Да припомним, че голяма част от холестерола в кръвта се намира в различни частици. Доколкото всеки от тези преносители на холестерол и триглецириди изпълняват различни функции, то тяхната повишена концентрация и, съответно количеството на определяния в тях холестерол могат да указват наличие на нарушения на обмена на липидите.

Основна транспортна форма е фракцията на липопротеините с ниска плътност. В тях се съдържат голямо количество етери на холестерола.

Тази фракция се нарича атерогенен или познатият ни на всички лош холестерол, който обезпечава доставката на холестерол в тъканите, включително и в кръвоносните съдове. Именно с него се свързва развитието на атеросклеротични изменения.

Нарушения на липидния обмен – ето какво представляват
4.6 (91%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 12, 2016 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи