Нарушения в часовника на организма – циркадни ритми и болести

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2018 12:18

Нарушения в часовника на организма – циркадни ритми и болести

Преди 21 години, на 2 октомври 1997 години, бяха публикувани резултатите от изследвания на японски учени, които са открили ген, който отговаря за биологичния часовник на човека.

Така наречената вградена в нашите тела система, определяща ритъма на работа на нашите вътрешни органи и на организма като цяло. Ако тези ритми са свързани към редуването на деня и на нощта, наричат ги денонощни или циркадни.

През следващите 20 години се оказва, че става въпрос не за един, а за десетки гени, без да се смятат, което така или иначе е свързано с тях – всички те регулират циркадните ритми на човека.

Нарушението на тези ритми става причина за различни заболявания. Защо е вредно да се живее да се живее противно на естествения ход на събитията?

Ден, нощ и здраве

Механизмът, управляващ ритмите на нашето тяло, е разположен в подкоровите структури на главния мозък. Органите и тъканите притежават собствени часовници, но тяхната синхронизация се осъществява чрез главния център на управления на ритми.

В ретината на окото има специални струпвания на неврони – ганглии. Някои клетки на тези ганглии съдържат меланопсин. Това е светлочувствителен пигмент, който реагира на излъчването в синята част на спектъра – от 450 до 485 нанометра.

С помощта на зрението получаваме информация за дневната светлина и за нощната тъмнина. През ретината, съдържащия се в нея меланопсин попада в центъра за управление на ритми.

Оттам сигналът се насочва към най-горният шиен ганглий, където под въздействието на нервен импулс протича синтез на невромедиатора норадреналин.

Молекулите норадреналин постъпват в епифизата, която отключва процес на синтез на меланин. Това е хормон, който активира или забавя разнообразните биохимични процеси из целия организъм.

Важен момент – през деня мелатонин на практика не се образува, това е нощен хормон, който дори получава названието химичен маркер на нощта.

Онкологични заболявания

Първите съобщения за връзката между ракови заболявания и нарушения на циркадните ритми се появява преди повече от 20 години.

Норвежки учени през 1996 г. забелязват, че сред диспечери и служители на норвежкото радио е повишена заболеваемостта от рак на гърдата.

След това се оказва, че ракът на простатата се среща по-често при мъже, които работят на смесен график – ту през деня, ту през нощта.

Учените разкриват тайната на загадъчната връзка между рака и работата на смени.

И ракът на млечната жлеза и на простата са хормонално зависими тумори. А именно от мелатонина зависи синтеза на естрогени и тестостерон – половите хормони на човека.

При работа на смени мелатонинът престава да потиска синтеза на полови хормони в определени часове на денонощието. А това води до нарушение на функцията на техните рецептори и и това е първата крачка към рака.

Наднормено тегло и социален джетлаг

По данни на учени, на сменен режим живее всеки пети работещ човек в европейските държави и в САЩ. Причина за това е на първо място работата на смени и презокеанските полети.

Но повечето хора живеят в режим на социален джетлаг – 87% от трудещите се съществуват в състояние на социален джетлаг. Така се нарича феноменът на значителна разлика между сън и бодърстване между почивните и делничните дни.

Социалният джетлаг е свързан със здравето на човека.

Всеки час разлика между делнични и почивни дни с 33% повишава вероятността от наднормено тегло, а също и склонност към алкохолизъм и никотинова зависимост.

Нарушения в часовника на организма – циркадни ритми и болести
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2018 12:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи