Наследствеността срещу възпитанието и околната среда – битката завърши с равенство

Мария
Написана от Мария юни 22, 2015 06:47

Наследствеността срещу възпитанието и околната среда – битката завърши с равенство

Акценти:

  • Физическо състояние - гени и околна среда
  • Чувствителност към инсулин
  • Състояние на метаболизма

Свързани:

Много десетилетия продължават споровете за това какво оказва влияние на човека – възпитанието и околната среда или генетиката. Според резултатите от ново мащабно изследване, в това противоборство в крайна сметка никой не печели.

Учени от Института за изследване на мозъка в Кунсланд / Queensland Brain Institute/ и от Амстердамския свободен университет / VU University of Amsterdam/ извършили мета-анализ, обработвайки данните от практически всички изследвания с участието на близнаци за последните 50 години.

В получената извадки влезли 14.5 милиона двойки близнаци.

Метод на близнаците е един от най-важните при изследването на ролите на гените и на средата. Той е основан на съпоставянето на чертите и здравословното състояние на еднояйчните – монозиготни и разнояйчни – хетерозиготни близнаци.

При еднояйчните, идентични близнаци, развиващи се от една оплодена яйцеклетка – генотиповете са идентични. Съответно и различията между тях се отнасят към въздействието на околната среда.

Оказало се, че средно всяка черта или разстройство, обусловени от гените и средата са приблизително в еднаква степен – 49% вариации, дължащи се на гените, около 51%, произтичащи средата като вероятността за грешки при измерването е около 1%.

Резултатите от изследването могат да оставят неудовлетворени ревностните фенове на една от страните в спора „наследственост срещу среда“. Но както казва един от авторите, данните биха могли да помогнат при избора на оптимална стратегия за откриване на гени, оказващи влияние на заболяванията.

В допълнение следва да се отбележи, че заниманията със спорт могат да направят еднояйчни близнаци различни само за няколко години.
Определянето на дългосрочния ефект от физическите упражнения не е лесна задача.

Дори най-убедителните изследвания не съдържат преки доказателства за това как упражненията влияят на здравословното състояние на човека.

Роля играе не самия спорт, но също и генетиката, определяща например издръжливостта и реакцията на различни видове натоварвания и дори интересът към тях и околната среда – възпитание и култура.

Именно поради това изследванията с еднояйчни близнаци са едни от най-високо ценените. По определение такива двойки имат еднакъв генотип. Ако те са расли в едно семейство, то са получили и еднакво възпитание.

Така става възможно изучаването на това как начинът на живот влияе на хора с еднакви гени и едно минало.

По-ранни изследвания с участието на остарели двойки близнаци, водещи различен начин на живот и имащи различни навици показват, че те остаряват по-различен начин – физически неактивният близнак се отличавал с влошено здраве и по-голяма вероятност да умре рано.

Но в нито едно от предходните изследвания не се разглеждало прякото въздействие на различията в начина на трениране върху здравословното състояние.

Авторите на новото изследване от University of Jyvaskyla и от други институти във Финландия използвали една от най-големите бази данни – регистърът на близнаците FinnTwin16, в който присъства информация за близнаци над 16-годишна възраст.

Изследователите анализирали данните на млади еднояйчни близнаци – на възраст от 20 до 25 години, начинът на живот на които започнал съществено да се различава, след като напуснали родителските си домове.

Те успели да открият 10 двойки близнаци-мъже, при които всеки един от близнаците се занимавал със спорт, за разлика от втория. Различията се проявили 3 години преди провеждането на изследването.

За определяне на физическото състояние на тези двойки близнаци и на метаболитното им състояние в лаборатория била измерена тяхната издръжливост, композиционен състав на тялото и чувствителност към инсулин, а също и била извършена и компютърна томография на мозъка.

Наследствеността срещу възпитанието и околната среда – битката завърши с равенство
4.4 (88.52%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 22, 2015 06:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи