„Настинка“ под кръста – кога циститът преминава в опасен пиелонефрит

Мария
Написана от Мария юли 22, 2015 20:45

„Настинка“ под кръста – кога циститът преминава в опасен пиелонефрит

Акценти:

  • Промяна на начина на живот - пиелонефрит
  • Червена боровинка - ефективност
  • Пиелонефрит - слаби

Свързани:

Макар че циститът и пиелонефритът са едни от най-честите урологични заболявания през пролетта и есента, през лятото също е възможно да се развият, поради смяната на обичайния начин живот във връзка с прекарването на лятната почивка на море, планина или някъде в чужбина.

Какво предизвиква тези заболявания?

И двете заболявания са инфекциозно-възпалителни, но при цистита страда лигавицата на пикочния мехур, а при пиелонефрит патогенните микроорганизми проникват в бъбречните легенчета, събиращи филтрираната от бъбреците урина и я насочват към пикочния мехур.

Често всичко започва с цистит, който влече със себе си и пиелонефрит. Бъбречните заболявания не търпят самолечение и при липса на правилна терапия бързо преминават в хронична форма, досаждайки на разболелия се от тях човек 2-3 пъти годишно.

Поради физиологични особености при жените заболяванията на бъбреците са 10 пъти по-чести, отколкото при мъжете. Ежегодно лекарите поставят диагноза „цистит“ или “пиелонефрит“ на над 300 хиляди българки.

Пиелонефритът атакува слабите

Пиелонефритът се нарича „настинка под пояса“, тъй като най-често започва от силно преохлаждане. Ако в този момент организмът е бил отслабен с вирусна настинка, стрес, недостиг на витамини, то възпалението е неизбежно.

Основният признак на инфекциозно възпаление на бъбречното легенче е дърпаща болка в кръста и леко повишение на телесната температура до 37,3-37,5 градуса.

Коварството на заболяването се състои в това, че дълго време е възможно то изобщо да не се проявява, освен чрез слаби болки в пояса, на които повечето хора не обръщат и внимание.

По данни на лекари, до 40% от болните от пиелонефрит не се и досещат за своя проблем. Докато в един „прекрасен“ ден не ги повали нетърпима болка в пояса или в страни от него треска с втрисане, поради което се налага да извика „Спешна помощ“.

Безсимптомно протичащият пиелонефрит постепенно преминава в хронична форма, която е възможно да поддържа и възпалителни процеси в съседните органи – яйчници, матка, право черво, хранителна алергия, дори и възпаления на сливиците.

Затова уролозите препоръчват на пациентите с бъбречни заболявания изследвания и при други специалисти – гинеколог, проктолог, алерголог-имунолог.

Инфекция – долу

Циститът и пиелонефритът се лекуват с антибактериални препарати – антибиотици и строго под наблюдение на лекар-нефролог. Само специалист е в състояние правилно да подбере подходящият препарат и схемата на лечение.

При необходимост ще ви бъдат проведени допълнителни изследвания – цистоскопия, установяваща степента на засягане на пикочния мехур, ултразвуково изследване на бъбреците, анализ на посявка от урината.

Антибиотиците се назначават в комплекс с противовъзпалителни препарати, физиотерапевтични процедури – елетрофореза, масажи и диетотерапия.

Промяна на начина на живот

За хората, страдащи от бъбречни заболявания е важно съблюдаването на постелен режим – в хоризонтално положение на тялото, топлината и покоят способстват за по-доброто снабдяване на бъбреците с кръв и строга диета.

По време на лечението, а и след това, от хранителния режим следва да се изключи всичко люто, солено, печено, пушено, подправки, сосове – всичко, което дразни стените на бъбречните легенчета.

От сладкото, мазното и от шоколада, също така се налага да отвикнете. Повече наблягайте на млечнокиселите продукти, желета, компоти от сушени плодове, също така и на напитки от безкостилкови плодове и зелен чай с мляко.

При заболявания на бъбреците са полезни сокът от червени боровинки – унищожават колониите от Ешерихиа коли, овесени ядки. Червените боровинки с противовъзпалителното си действие също са изключително подходящи.

„Настинка“ под кръста – кога циститът преминава в опасен пиелонефрит
4.6 (91.3%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 22, 2015 20:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи