Настинка – вируси или бактерии? Защо това е толкова важно?

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2015 19:15

Настинка – вируси или бактерии? Защо това е толкова важно?

Акценти:

  • Направление - вируси
  • Банална настинка - бактерия
  • Бактериална инфекция - опасна

Свързани:

Настинките не са само вирусни, но и бактериални. Ако в първия случай антибиотиците не са ефективни, то при бактериални инфекции без тези лекарства просто няма как да се мине.

Защо е толкова важно да се отличава вирусна от бактериална инфекция?

В повечето случаи настинката представлява остро респираторно заболяване. Тоест причина за възникването ѝ са вируси. Но приблизително в 5-10% от случаите настинката е с бактериален характер.

Изключително важно да се отличава вирусната простуда от бактериалната, тъй като принципите на тяхното лечение са напълно различни.

Така, ако при вирусни респираторни инфекции за болния е достатъчно да съблюдава домашен режим и да приема много течности, то при бактериалните настинки е необходим друг терапевтичен подход.

В редица случаи бактериалните заболявания протичат тежко и изискват използване на антибиотици. Същевременно при вирусните настинки използването на антибиотици е просто е безполезно.

При вирусна инфекция на дихателните пътища могат да бъдат назначени специални противовирусни препарати и имуномодулатори.

Срокове и първи признаци

Както вече се посочи по-горе, вирусното засягане на дихателните пътища се среща доста по-често от бактериалното.

Инкубационният период при вирусна инфекция е приблизително 1-5 дни от момента на заразяване, същевременно при бактериална инфекция инкубационният период може да е с продължителност до 14 дни.

При вирусни инфекции на дихателните пътища периодът на първите признаци продължава около денонощие и проявлението им е доста ярко. А това не се отнася за бактериалните инфекции, които започват едва забележимо за болния.

Обикновено ОРВИ започва ярко и се съпровожда с висока или бързо покачваща се телесна температура. Бактериалните настинки се развиват незабележимо, температурата обикновено не се повишава над 38 градуса.

В редица случаи бактериалните инфекции предшестват вирусното заразяване.

Принципи на лечение

При вирусни инфекции използване на антибиотици не се налага. Най-ефективен метод на лечение е използването на противовирусни препарати, особено в началните стадии на заболяването.

За болния е показен домашния или постелен режим, обилния прием на течности и консумацията на лека храна.

Що се отнася до бактериалната простуда, то често са необходими антибиотици. Тези лекарствени препарати бързо се справят с бактериалната инфекция, възстановявайки нормалното състояние на болния.

Също така, ако настинката се проточи, се налага по-интензивно лечение. За по-адекватен избор на схемата на лечение помагат резултатите от пълната кръвна картина, бактериалната посявка, преглед по специалист по уши, нос, гърло.

Следва да се отбележи и допълнителният факт, че много българи предпочитат, когато започне, да им тече носа, да не посещават личния си лекар, за да го запознаят със симптомите си и той да ги изпрати на специалист, а се лекуват сами.

Макар и често, когато отидат при личния си лекар, той да прецени, че не им е необходимо направление за специалист, които обикновено са твърде ограничени, и да ги изпрати у дома с някои указания, които вече посочихме по-горе.

Някои наши сънародници пък правят още по-голяма грешка, че изкарват настинката на крак, като така не дават възможност на организма да се съвземе и имунната система да се справи с вируса или бактерията.

Но все пак не трябва да ги обвиняваме, тъй като са принудени от обстоятелствата – работодателят не ги осигурява на пълна заплата и съответно, ако си позволят да излязат в болнични, и то, поради банална настинка, могат да бъдат уволнени.

Настинка – вируси или бактерии? Защо това е толкова важно?
4.4 (87.83%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2015 19:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи