Натриев глутамат – какво трябва да знаем за него

Божка
Написана от Божка май 29, 2018 12:22

Натриев глутамат – какво трябва да знаем за него

Акценти:

  • Къде се среща често
  • Какви реакции предизвиква в организма
  • Какво е решението на проблема

Свързани:

Любим овкусител на редица производители и химично вещество, което изправя на нокти всички, които се стремят към здравословно и балансирано хранене с чисти продукти, натриевият глутамат е сред основните отрови в храната ни днес.

Известна още със съкращението Е 621, тази съставка няма вкус, но умее да подсилва вкуса на всяко ястие към което се добави.

Многократно е доказано че предизвиква пристрастяване, главоболие, затлъстяване и обща зависимост и поради това се води борба срещу нея, в която се включва и екипът зад сайта за рецепти за готвене Gotvacha.com.

Къде има натриев глутамат?

Натриевият глутамат се среща най-често в млените и охладените меса, в готовите сосове и чипса, в царевичните пръчици и в замразените храни, в почти всички пакетирани храни, в сухарите, бульоните, соевите сосове и др.

Той се ползва най-често от китайските ресторанти, както и от веригите за бързо хранене.

Като цяло производителите ползват тази съставка, за да спестят от месо и други естествени съставки, които би следвало да ползват за дадения продукт.

Какви реакции предизвиква?

Натриевият глутамат, както и другите глутамати от семейството като калциевия и калиевия глутамат, имат способността да създават усещане за изкуствен глад, който трябва да бъде задоволен.

Глутаматът успява да направи човешкия организъм резистентен към хормонът, който ни „съобщава“ че сме сити – лептинът, а в добавка към това причинява отделяне на инсулин което понижава нивата на кръвната ни захар, а тези ниски нива на захар ни карат да изпитваме глад без реално да сме гладни.

Глутаматът е вид съединение от аминокиселини, което преминава в кръвта и от там в мозъка.

Той е в бяла суха форма на прах и прилича на сол.

За организма на възрастен човек натриевият глутамат е безвреден ако е до 1.5 грама на ден, а за организма на дете – до 0.5 грама на ден.

Когато се консумират твърде големи количества храна, в която има натриев глутамат, това води до неразположение и слабост, гадене, повръщане и болки, влошаване на зрението.

Според някои учени натриевият глутамат предизвиква дори отключване на болестта Алцхаймер, води до панически атаки и депресии.

Лекари споделят, че натриевият глутамат е не просто вреден, а и откровено опасен за здравето на хората, тъй като действието му наподобява това на наркотиците.

Нека четем етикетите

Не всички производители посочват ясно, че използват натриев глутамат.

Някои от тях се крият зад различни определения от типа на „подобрител на вкуса“ или пък „вкусова добавка“, а други описват опасната киселина като натриева сол, веицин, китайска сол или умами.

Каквото и да е названието обаче, трябва да помним, че в едно пакетче от 200 грама чипс, например, се съдържат 2 грама натриев глутамат, което е над допустимата и безопасна норма на ден.

Какво е решението?

За да се избегне поглъщането на толкова вредния за организма ни натриев глутамат, който сякаш може да бъде открит в почти всички храни около нас, то трябва да четем добре етикетите и да бъдем особено внимателни, ако те са кодирани.

Най-доброто решение в случая е да се насочим към здравословни и пресни продукти от био производители.

Натриев глутамат – какво трябва да знаем за него
5 (100%) 1 глас[а]

Божка
Написана от Божка май 29, 2018 12:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи