Най-полезните храни при болестта на Крон

Мария
Написана от Мария юли 16, 2015 23:55

Най-полезните храни при болестта на Крон

Акценти:

  • Болест на Крон - подходящи храни
  • Опасни и вредни храни
  • Примерна диета

Свързани:

Полезни храни при болестта на Крон

Общи препоръки

Болестта на Крон се отнася към достатъчно сериозните хронични заболявания на храносмилателната система, която се характеризира с чести обостряния – до 1-3 пъти месечно. Поради това в тези периоди следва особено внимателно да се подхожда към начина на хранене.

Често обострянето на заболяването е възможно да бъде предизвикано от употребата на някои храни, които външно не предизвикват алергия при хората, но вътрешно водят до влошаване на заболяването и впоследствие разпространение на лезиите по червата.

За определяне на агресивните продуктите понякога на болните им се назначава курс по очистване на червата с течни витаминни и богати на минерали коктейли. Това най-често са млечни или несъдържащи лактоза белтъчни напитки.

Обикновено тези напитки се употребяват в продължение на 2 седмици, дори в период на обостряне с комплекси от мултивитамини за укрепване на организма. Впоследствие към хранителния режим започват да се добавят хранителни продукти във формата на пюрета или във варен и пасиран вид.

Нов хранителен продукт следва да се въвежда не по-често от веднъж на 3 дни. Ако някоя храна предизвика основните симптоми на заболяването, то преди въвеждането на нов продукт е препоръчително да се изчака, докато симптомите отзвучат.

Това е доста дълъг процес, но изключително ефективен, позволяващ на практика напълно да се формира диетичен режим на болния.

Когато бъдат открити всички негативно и благоприятно въздействащи на болния продукти, му се назначава диетично хранене, което е различно в период на обостряне и ремисии.

При болестта на Крон цялата храна трябва да бъде варена, препечена, без образувана кора или приготвена на пара, а също и да съдържа достатъчно количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. По възможност се препоръчва храната да бъде пасирана във вид на пюре. Храненията е наложително да бъдат на малки порции, но не по-малко от 4-5 пъти дневно.

Полезни храни и примерна диета при болестта на Крон

В период на обостряне хранителният режим е препоръчително да се състои от:

• Зеленчукови супи и каши – овесена, от ечемик и мелено месо – пуешко, пилешко;
• Мелено свинско месо – то трябва да преминава 3-4 пъти през месомелачката с фино сито;
• Варени и мелени зърнени култури – ориз, елда, овесени ядки;
• Яйца – кокоши или от пъдпъдъци, приготвени във вид на омлет на пара – не повече от 2 на ден;
• Плодове, богати на дъбилни вещества – череши, боровинки, зелени круши и т.н, приготвени под формата на каши и желета.
• Направена на суфле прясна извара, масло – не повече от 20 грама дневно;
• Течности 1,5-2 литра – отвари от боровинки, шипки, слаби чайове, какао, разтворено във вода;
• Непрепечен бял хляб;

Опасни и вредни храни при болестта на Крон

При това заболяване напълно се изключват храни, които могат да раздразнят лигавицата на червата и да предизвикат обостряне на заболяването. Това са мазните, пикантни, груби, препечени и солени храни, алкохолът, силните чайове и кафето, цигарите, бързо приготвените храни.

По време на обостряне на заболяването се изключват всички бобови, макарони, сосове, подправки, млечни продукти, бяло зеле, спанак, репички, чесън, лук и гъби.

Следва да се припомни, че заболяването е изключително опасно и несвоевременното обръщане към специалист предизвиква тежки усложнения, при които единственото лечение е операция или летален изход.

Най-полезните храни при болестта на Крон
4.6 (91%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 16, 2015 23:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи