Най-полезните храни за панкреаса

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 01:01

Най-полезните храни за панкреаса

Акценти:

  • Панкреас - полезни храни
  • Плодове - възпаление на задстомашната жлеза
  • Омлет на пара - панкреатит

Свързани:

Ролята на задстомашната жлеза в процесите на храносмилането е отдавна известно, но не съвсем напълно проучена. В нея се образува панкреатин – специфичен сок, който способства за нормалното храносмилане.

Но в това функциите на тази жлеза не се изчерпват. В нейните „задължения“ влизат също и синтезът на жизнено необходимите хормони – глюкагон и инсулин. Тези вещества след попадането в кръвния поток активно участват в почти всички процеси в човешкия организъм.

Панкреасът се смята за изключително важен орган, за чиято функционалното следва да се погрижим. За да функционира този орган безпроблемно е необходимо да включим в хранителния си режим полезни за него храни.

Панкреатитът се смята за основно заболяване на този орган и се характеризира с остро и хронично протичане. Опасността от възпалението на панкреаса се състои в това, че се появява възможност за развитие на съпътстващи патологии – апендицит, захарен диабет, холецистит.

Причините, поради които се развива панкреатит, са лошите навици тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, алергии, получени увреждания или травми на вътрешните органи и различни инфекции.

Неблагоприятно влияние на панкреаса и на неговата функционалност оказват неправилното хранене, когато човек употребява често големи количества пушени или пикантни, мазни или солени храни.

Панкреасът се възпалява в резултат на негативното въздействие на съдържащите желязо ензими, които тази жлеза синтезира. Ферментите започват да възприемат този орган като чуждо тяло.

Следва да се отбележи, че дори несериозни нарушения в храносмилателната система могат да станат причина за силна болка, която оказва влияние на целия организъм. Според лекари специалисти в областта на гастроентерологията към ден днешен съществуват множество начини за благоприятно повлияване на този орган.

За профилактика и предотвратяване на различните видове заболявания на панкреаса е необходим правилно подбран хранителен режим.

Ако човек е развил панкреатит той следва да се придържа към диета. За да се възстанови функционалността на жлезата в първите няколко дни е най-добре изобщо да не се консумира никаква храна, тоест подлагане на лечебен глад.

Това е необходимо, за да не прогресира заболяването. След това е необходимо придържането към определени хранителни правила. Към храните, които са полезни за панкреаса, са тъй наречените първични ястия. Например разредените и немазни супи, в които е възможно добавянето на различни зърнени храни.

Лекарите гастроентеролози при това заболяване могат да разрешат на пациента да употребява малко немазно постно месо. Такива са пилешкото, говеждото, пуешкото и заешкото.

Могат да се употребяват и котлети, приготвени на пара или леко препечени, те не увреждат панкреаса. Ако човек обича рибните ястия, то следва да обърне внимание, че е необходимо да са приготвени на пара или сварени.

Подходящи са немазни риби към тях могат да бъдат отнесени щуката, треската и костура.

Също така могат да се включват в ежедневното меню и млечни продукти. Но не е препоръчително да се употребява прясно мляко. За предпочитане са млечнокиселите храни са извара нискомаслена, айрян, кисело мляко, кефир.

Много подходящи са кокошите яйца и по-точно техният белтък. Те не причиняват вреда на заболелия орган. Могат да се приготвят омлети на пара. Това е най-добрият начин за тяхното приготвяне.

Плодове също могат да бъдат употребявани. Ежедневното меню може да се разнообразява с ябълки в различен вид – сушени, печени и пресни. Не са препоръчителни само киселите сортове на тези плодове.

Най-полезните храни за панкреаса
4.6 (91.5%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 01:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи