Най-силната болка на зъболекарския стол – какви са причините

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2018 16:15

Най-силната болка на зъболекарския стол – какви са причините

Акценти:

  • Пулпит - изчезване
  • Болест - справяне
  • Зъболекар - причини

Свързани:

Зъбоболът е една от най-интензивните и трудни за понасяне болки. Различните класации на болезнени усещания, които може да изпитва човек по различни поводи, вадят болките на лицево-челюстната система на първите места.

Тази необходимост може да се обясни по много причини – анатомични структури, гъста мрежа от инервации и много други.

Но какви заболявания на лицево-челюстната област или лечение на зъболекарския стол могат да предизвикат най-силната болка? Как да преживеем невралгия и лечение на пулпит?

Класация на болезнените усещания

Съществуват доста класации, които описват всички ужаси на денталното лечение и болката, която трябва да изпитваме по време на лечение.

Зъболекарите казват едно за тези класации – повечето от описаните там заболявания и причини за болки могат успешно да се предотвратят.

Например, своевременно да се посети лекар и внимателно да се мият зъбите.

В този случай може не само да се отстрани причината за болката заради болестта, но и да се избегне в хода на лечението.

Но все пак има редица причини, които е трудно да се контролират, и остава само да се надяваме на късмета.

Невралгия на троичния нерв

Невралгията е местната болка, която се развива по хода на някакъв нерв. Ако говорим за невралгия на троичния нерв, то това е голяма част от лицето.

Това е една от мъчителните видове болки, които внезапно започват и също внезапно изчезват. Възможно е да бъде остра, пареща, да се разпространява на голямо разстояние.

Често може да се маскира като зъбобол, а измъчените пациенти могат да настояват за вадене на поредния зъб, който се оказва здрав. Засега зъболекарите не могат с точност да кажат, поради каква причина се формира невралгия, съществуват само теории.

Едни от тях я свързват с възникване на увреждане на миелиновата обвивка на нерва, други с притискане на нерва на кръвоносен съд, новообразувание или анатомични особености.

Както и показва практиката, от невралгия най-често страдат хора на възраст. Предразполагащ фактор може да са вредните навици, някои заболявания на вътрешните органи и нарушения на метаболитните процеси.

За съжаление, лечението на невралгията е трудно, понякога не помага за справянето с болестта изобщо, а само носи облекчение.

Мъдреци

Според зъболекарите мъдреците са най-вредните зъби. Около 80% от случаите на тяхното прорязване са свързани с усложнения, а 90% от случаите на екстракция преминават усложнено и атипично.

Сама по себе си тяхната поява може да е свързана с болка – постоянен натиск, болка, често се формира възпаление, могат да пострадат и съседните зъби. И ето вече нямаме сили да търпим, трябва да се предприемат решителни мерки и мъдрецът да се вади.

Но и тук не всичко е толкова просто. Поради своето разположение – липса на ясна анатомия – може да има 1 и 4 корена, възможни са и дори 8, близко разположени структури, вадене на зъб и мъдрец.

Основната болка възниква след вадене и може да не отшуми няколко дни.

Пулпити

Това е не само причина за остра болка като заболяване, лечението също може да бъде болезнено.

Както казват и зъболекарите, по-лесно е да се обезболи ваденето на зъб, дори и на мъдрец, отколкото да се осигури пълна липса на болка без лечение на пулпит.

Една инжекция упойка не е достатъчна за пълно изчезване на болката.

Най-силната болка на зъболекарския стол – какви са причините
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2018 16:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи