Най-важните витамини и минерали в напреднала възраст

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2018 18:31

Най-важните витамини и минерали в напреднала възраст

Около половината от хората в напреднала възраст страдат от дефицит на витамини и минерали, което е свързано с неправилното хранене.

Затова лекарите все по-често изписват хранителни добавки, без които съществено се повишава риска от развитие на доста опасни патологии.

При хората над 55-60 години е повишен рискът от остеопороза, вследствие недостиг на калций, а също и от анемия, заради недоимък на желязо. Кои са най-важните витамини и минерали за хората в напреднала възраст?

Мултиватимини или здравословно хранене

На много хора в напреднала възраст лекарите изписват мултиватимини като добавка към храненето. Сред жените над 60 години през последните години се увеличи приемът на калций, както и на витамин Д, но и при двата пола.

Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда. Пълноценното хранене като източник на витамини и минерали е по-оптимално и безопасно в сравнение с добавките.

Неотдавнашно изследване сред възрастни жени показва, че хранителните добавки не са толкова полезни, колкото си мислят хората. В рамките на проучването е установен повишен риск от смърт сред възрастни хора, които често приемат витамини и минерали.

Макар и тези резултати да изглеждат тревожни, не трябва да се прекратява приема на витамини, ако лекар ги е изписал.

Какво са всъщност витамините и минералите?

Витамините и минералите – това са вещества, съдържащи се в обикновената храна, необходими на организма в малки количества, за да се поддържа в добро здраве.

Ако храненето не осигурява постъпване на необходимия обем на един или друг витамини, може да се развие хиповитаминоза. Количеството, което е необходимо за пациента ежедневно, зависи от конкретния витамин. Това е свързано с факта, че тялото може да образува само ограничен брой витамини, останалите трябва да постъпват с храната.

Минералите – това са още една група вещества, които са необходими на тялото, за да функционира по необходимия начин. Най-известните от тях са желязо калций и цинк, макар и организмът да има нужда от други минерални компоненти.

Прием на добавки в напреднала възраст

Преди приема на всякакви витамини или минерали в напреднала възраст е необходимо да поговорим с лекаря, за да се прецени дали са подходящи в конкретната ситуация.

Важно е да се разбира, че напредналата възраст означава цял букет от патологии, а добавките могат да влияят на приеманите лекарства. Необходимо е да се съобщи на лекуващия лекар за желанието за прием на витамини, за да се оцени целесъобразността и безопасността на подобен прием.

Важно е да се знае, че добавките не заменят здравословното и пълноценно хранене, а само го допълват.

Но често напреднала възраст носи със себе си недостиг на определени витамини и минерали. И в такъв случай обаче не трябва да се приемат добавки без предварителна консултация с лекар.

Желязо и риск от анемия

Това е важен минерал, съдържащ се в еритроцитите. Недостигът на този минерал може да стане причина за анемия, намаляване на хемоглобина в еритроцитите, които провокират хипоксия в тъканите.

В самото начало на своето развитие това заболяване е причина за умора и пребледняване, впоследствие се присъединяват и други симптоми.

Със стареенето е възможно или да не се приема достатъчно от този минерал с храната или самото тяло да абсорбира по-малко количество от необходимото.

Най-важните витамини и минерали в напреднала възраст
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2018 18:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи