Най-вредните съставки в шампоаните за коса – как да изберете безопасен шампоан за вас и вашето дете

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2015 22:30

Най-вредните съставки в шампоаните за коса – как да изберете безопасен шампоан за вас и вашето дете

Акценти:

  • Шампоани - вредно въздействие
  • Процес на миене - предназначение
  • ПАВ - неблагоприятно въздействие

Свързани:

За красотата и здравето на косата е необходима не само специална грижа, но и редовно миене. Но докато миете косата си, шампоанът може да нанесе вреда не само на вашата коса. В неговия състав често има опасни за здравето компоненти.

За какво говорят обозначенията на опаковката?

Основното вещество, което създава миещ ефект, в шампоана е повърхностното активно вещество – ПАВ. Повърхностните активни вещества притежават свойството да взаимодействат с повърхността, да създават пяна, и помагат на водата да измие цялата мръсотия.

Без пяна е много трудно да се избавите от себума, от средствата за оформяне на прическата, праха и от други възможни замърсявания. Но именно тези вещества изсушават косата и кожата, като водят до накъсване и разслояване на косъма.

Дори ако производителят е изписал на опаковката, че шампоанът притежава омекотяващ и овлажняващ ефект, то погледнете съставът му.

Най-агресивните от веществата, влизащи в състава на повечето шампоани са Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate.

Това е основният проблем на всички евтини шампоани. Обилната пяна се смята за показател на качество, но именно тя показва, че вашият шампоан съдържа голямо количество агресивни миещи вещества.

Малко по-меко действат TEA Layril Sulfate и ТЕА Laureth Sulfate.

Най-безвредни ПАВ се смятат:

• Cocamidopropyl Betaine – използва се в детските шампоани;
• Decyl polyglucose – пенливо активно вещество от кокосови орехи и царевица;
• Кокамидопропил бетан (Cocamidopropyl Betaine) – произвежда се от мастни киселини на кокосовото масло и от вещества, съдържащи се в цвеклото;
• Глицерит кокоат – не само очиства, но и овлажнява косата и кожата на главата;
• Кокоамфодиацетат натрий;
• Окамидопропил сулфобетаин;

Количеството на всеки компонент в една порция може да се определи по това колко близо, той се намира до началото на списъка. Точните пропорции, разбира се, нито една фирма не би издала, тъй като това е тайната на производството.

Често за усилване действието на меките миещи средства в шампоана се добавя малко агресивно вещество или обратно, за да не действа евтиният шампоан твърде агресивно, синтетичните ПАВ се допълват от малко количество натурални.

Но във всеки случай този компромис е само начин за увеличаване на продажбите на продукта.

Освен миещи вещества шампоанът съдържа консерванти, оцветители и ароматизатори, които могат да предизвикат алергия при съответната предразположеност. Парабените, които се използват като консерванти, се смятат за канцерогенни и могат да нанесат вреда при попадане върху лигавиците.

Как правилно да избирате шампоан?

Най-безопасни са органичните шампоани и тези за деца. Дори ако се използват овлажняващи и подхранващи маски за коса, но се използва евтин шампоан, то ефектът от грижата ще бъде значително по-малък.

Всеки път при миене на косата, вие ще увреждате косъма отново и маската ще го възстановява, както и кожата.

Но миещият ефект на детския шампоан може да бъде значително по-слаб от вашето миещо средство. Освен това в състава на шампоана за жени влизат много важни терапевтични вещества.

Но първо, ефективността на всички други компоненти в шампоана, освен директното му предназначение – миещото, е доста спорна. Времето, през което компонентите да подействат на косъма в процеса на миене е много малко. Освен това, в комплекс с лаурилсулфат, например и други агресивни ПАВ, това благоприятно въздействие се напълно се неутрализира.

Най-вредните съставки в шампоаните за коса – как да изберете безопасен шампоан за вас и вашето дете
4.5 (90.56%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2015 22:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи