Не само времето е важно в развитието на мозъчни увреждания след инсулт

Мария
Написана от Мария август 25, 2018 16:01

Не само времето е важно в развитието на мозъчни увреждания след инсулт

Акценти:

  • Възрастов праг - терапия
  • Увреждания - кръвообращение
  • Исхемичен процес - съдба

Свързани:

Сред усложненията на хипертонична болест, атеросклеротично увреждане на кръвоносните съдове и някои други състояния най-опасен е инсултът. Развива се в резултат на прекратяване на постъпване на кръв в определена зона на главния мозък.

Това може да се случи по 2 механизма – исхемия или кръвоизливи. Увреждането на определена зона на мозъчната тъкан води до частична парализа на крайниците, загуба на съзнание, дихателни и говорни нарушения.

Известно е, че колкото по-рано бъде оказана помощ след инсулт, толкова по-добри са прогнозите за живота и за възстановяването. Но в последно време се появяват данни, че това не е единственият фактор.

Инсулт – опасно за живота!

По данни на Министерство на здравеопазването ежегодно се регистрират по няколко хиляди инсулта. Приблизително 15% от пациентите напълно се възстановяват, останалите се инвалидизират или загиват.

Освен това, тези, които са прекарали 1 инсулт, имат 50% риск от повторение в близките 5 години. Възрастовият праг съществено се подмладява, днес средната възраст за възникване на инсулт падна от 73 на 67 години, вероятност от развитие на подобно усложнение има и при млади хора.

Съвременният ритъм на живот и стрес, „подмладилата” хипертонична болест, правят това усложнение актуално за хора вече след 40-45 години.

Хора, прекарали инсулт, често се нуждаят от странична помощ, необходимо е дълго възстановяване на двигателната функция и навиците за самообслужване.

Помощ след инсулт – не само време!

Често може да се чуе, че помощ оказана след инсулт в близките 3 часа, съществено подобрява прогнозите за възстановяване.

Днес учените казват, че трябва да се преосмисли това основно правило, което е оказало влияние на помощта след инсулт през последните минимум 25 години.

Времето за неотложна помощ за първи път е обявено от специалист по изучаване на мозъка.

Колкото по-продължително време се отлага терапията, толкова по-малка е вероятността да бъде успешна.

Към ден днешен с помощта на нови инструменти и възможности за диагностика изследователите по-внимателно следят какво се случва в мозъка по време и след инсулт, особено в системата на мозъчното кръвообращение.

Изменения на мозъка по време на инсулт

Инсулт възниква, когато кръвоснабдяването на част от мозъка се прекратява, и клетките започват да загиват, заради недостиг на кислород и хранителни вещества.

Към ден днешен в нова научна публикация се твърди, че времето не трябва да бъде единственият фактор, определящ как се лекува исхемичен инсулт.

Ефектът време, вероятно ще бъде различен във всеки случай, в зависимост от това какво е известно за състоянието на кръвообращението на мозъка.

Всичко зависи от притока на кръв в мозъка

Когато се развива исхемичен инсулт, клетките в центъра на участъка на пострадалата мозъчна тъкан започват да загиват. Но тези клетки, които заобикалят засегнатата зона, все още могат да получават кислород и хранителни вещества, ако в тях постъпва кръв.

Тогава те остават живи и функциониращи, ако имат добра колатерална циркулация на кръв. Колкото по-разклонена е колатералната циркулация, толкова по-дълго живеят клетките.

В своя труд доктор Гомес обяснява как използването на изчислителен модел помогнало за откриването на 4 типа исхемичен инсулт, които се различават по образеца на колатерално кръвообращение.

Моделирането на типове увреждания позволява да се прогнозира съдбата на исхемичния процес по време.

Реалната картина на заболяването и прогнозите са били предсказуемо свързани с нивото на травматизъм в засегнатата област. И за отделни форми на инсулт има по-дълъг прозорец на възможности за терапия.

Не само времето е важно в развитието на мозъчни увреждания след инсулт
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 25, 2018 16:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи