Негативни емоции – кратък живот

Мария
Написана от Мария юни 9, 2015 08:51

Негативни емоции – кратък живот

Акценти:

  • Емоционално състояние
  • Оптимизъм и здраве
  • Тютюнопушене и рак на белия дроб

Свързани:

Експерименталната и клиничната психология са доказали несъмнеността на факта, че нервната система на човека не различава „действително“ преживяното и това, което ние на живо и в детайли сме си представили в своето въображение.

Ние свързваме определението на нашата личност с расата и културата. В продължение на много години се провеждани детайлни изследвания на японски емигранти в Съединените щати.

В Япония е най-високата продължителност на живота и най-ниското ниво сърдечни заболявания. Но и Страната на изгряващото слънце не е рай. Това е държава с високоразвита промишленост, с доста сериозни текущи проблеми, обусловени от силното замърсяване на въздуха и с високите темпове на живот.

Възможно ли е японците да имат твърде благоприятна генетична наследственост, хранителен режим, които да ги предпазват от сърдечни заболявания?

Но в рамките на едно поколение японските имигранти в САЩ, привикнали към обикновената западна диета с високо съдържание на мазнини и холестерол и забравили родните си обичаи и вярвания, също започнали да страдат от сърдечни заболявания както и американците.

Изключение били тези, които продължали да поддържат традициите на родината си и да говорят на японски език. Същото се отнася и за преминалите към традиционната американска диета.

Японците вярват, че благополучието на отделната личност зависи от взаимопомощта и добросъвестните отношения в групата. Оказва се, че участието в група и споделянето на основните ценности на тази група защитават човек от заболявания, свързани с хранителния режим.

И никакви други параметри – възраст, принадлежност, пол, обществена класа или някакви навици – не могат да обяснят този ефект. Заболяванията на сърцето са нещо материално, убежденията – идентичността, нематериално, и въпреки това те си взаимодействат едно с друго.

Един от проблемите на медицината се заключава в това да открие научно обоснован способ за измерване на тази взаимовръзка.

Оптимизъм и здраве – изследвания на университета „Харвард“

„Оптимистът може да види светлина и там, където я няма, защото песимистът винаги се стреми да го предизвика“

Мишель де Сент-Пьер

В няколко изследвания е изучавана връзката между оптимистичния начин на мислене и здравето. В едно от тях взели участие група здрави и успешни абсолвенти на Харвард.

Първоначално с помощта на анкета било определено обичайното за тях ниво на песимизъм и оптимизъм. На всеки 5 години тези хора били подлагани на пълни медицински изследвания.

С напредването на годините тяхното здраве се влошавало.

Но въпреки че в началото, тоест към 25-тата им година всички абсолвенти били в много здравословно състояние, с течение на времето разликата между най-здравите и тези в най-лошо здравословно състояние все повече се увеличавала. От 99 души 13 починали, преди да навършат 60 години.

Резултатите се оказали ясни и недвусмислени. Като цяло всички взели участие в изследването, които с оптимизъм се отнасяли към неприятните събития в своя живот към 25-тата си година, по-късно /след 40-тата си година/ се оказали по-здрави, които проявявали песимизъм.

Тези преимущества били особено забележими в периода от 40-тата до 45-тата година. При групата на песимистите било наблюдавано забележимо влошаване на здравето, което не би могло да бъде обяснено с никакви други изменения.

Тези резултати са статистически достоверни – само 1 от 1000 учени посочва, че те могат да бъдат случайни. Връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб е статистически по-малко устойчива.

Емоционално състояние

Емоционалното състояние в настоящия момент се явява моментална фотография на нашето здраве. То включва в себе си както разума, така и тялото, както мисленето, така и физиологията.

Негативни емоции – кратък живот
4.4 (88.72%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 9, 2015 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи