Необяснима болка в кръста – какво да правим

Мария
Написана от Мария август 29, 2018 16:51

Необяснима болка в кръста – какво да правим

Болка в кръста – това е доста често явление. Ако тази болка се появява рядко и по видима причина, например, след тежко физическо натоварване, то обикновено не крие сериозна опасност. Но продължителният необясним дискомфорт изисква квалифицирана намеса.

Симптоми и видове болки в кръста

Ясното определение на усещанията на пациента помага на лекаря по-конкретно да разгледа симптомите и да открие причината за неразположение.

Болката може да се локализира в областта на самия кръстен отдел или да предизвиква прострелващи усещания в други органи. Например, на краката или в коремната област.

Болката в кръста е пронизваща, внезапна и нарастваща. Може да се усети нейното обостряне или затихване след заемане на определена поза или натоварване/ отпускане на указваната зона, а също изчезване с прием на обезболяващи препарати или нагряване.

Какво да правим с болката в кръстния отдел?

Често при хората, които стоят в едно и също положение, при рязко ставане, се случва прострелващ пристъп на болка. Това може да бъде свързано с прищипване на нервните окончания.

Всъщност, съществуват 2 основни типа причини за болки в кръста.

Първичните причини за болка се характеризират с развитие на патологични състояния или функционални изменения на гръбнака, засягащи връзки, мускули, кости, хрущялна тъкан;

Една от тях може да е остеохондроза. Това състояние е обусловено от възрастови изменения и се характеризира с протичане на редица процеси от възпалителен и дистрофичен тип.

Това се обяснява с влошаване на здравината и еластичността на междупрешленните дискове, а също и с разрушаване на повърхностния слой на хрущялната и костната тъкан.

Обяснява се с влошаване на здравината и еластичността на междупрешленните дискове, а също и разрушаване на повърхностния слой на хрущялна и костна тъкан.

Причина за болка е ишиас. За това заболяване е характерен дискомфорт не само в областта на кръста, но и в задната част на единия крак. Източник е възпалението, развиващо се в резултат на притискане на седалищния нерв.

Виновник може да е кръстен радикулит. Болката възниква в процес на остро въздействие, например, кихане, навеждане и т.н. Това заболяване е обусловено от възпалението на нервните окончания, увеличава риска от загуба на възможност за движения.

Изкривяването на гръбначния стълб външно проявяващо се в разлика във височината на раменете, поява на гърбица на гърба или друго изкривяване на стойката, е характерно за сколиоза. Възможно е да се предизвика от влошаване на функционирането на скелетните мускули.

Също възпалението, предизвикано от ревматоиден артрит, може да донесе осезаем болков дискомфорт в зоната на кръста.

Вторичните се развиват при получаване на травми на гръбначния отдел, инфекциозни и прочие заболявания на органите на коремната кухина и на малкия таз.

Причини за болки от женски и мъжки тип

Единичните или редки проявления на болки при мъжете могат да бъдат обусловени от тежки физически натоварвания, особено при силно течение или студ. Сред болестите, които предизвикват болки в кръста са простатит и епидидимит.

Наличието на болки при жените може да бъде обусловено от гинекологични проблеми или физиологични особености при протичане на определени процеси.

Профилактика и лечение

Сред профилактичните мерки за предотвратяване на болки в кръста:

  • Сън във физиологична поза и подходящ матрак – младите на по-твърд, възрастните на по-мек;
  • При работна в седнало положение – ставане за по 5 минути, без резки движения;
  • Ежедневно изпълнение на оздравителна гимнастика;
Необяснима болка в кръста – какво да правим
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 29, 2018 16:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи