Неразвиваща се бременност – причини и признаци

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 14:55

Неразвиваща се бременност – причини и признаци

Акценти:

  • Присъда - неразвиваща се бременност
  • Ултразвуково изследване - грешки
  • Ембрион - гибел

Свързани:

Състоянието, в резултат на което растежът на плода спира и настъпва неговата вътреутробна гибел, наричат нежизнеспособна или неразвиваща се бременност.

Тази патология в периода на гестация се смята за една от формите на неизносване. При неразвиваща се бременност детето загива в майчината утроба, но не излиза от маточната кухина.

Безжизненият плод може да се намира в матката достатъчно дълго и без лекарска намеса да не я напусне. При спонтанен аборт плодното яйце се изгонва от маточната кухина със съпътстваща симптоматика.

Причини за неразвиваща се бременност

От неизносване не е застрахована нито една жена. Настъпването на неразвиваща се бременност може да се случи във всеки триместър, при всякаква възраст на бъдещата майка.

След 40-годишна възраст рискът от неизносване нараства до 40%. Причините, повлияващи на замирането на развитието на ембриона могат да са няколко. Най-често това са генетични патологии несъвместими с живота на плода. Но се определят само от специалист – гинеколог или генетик.

Сред най-разпространените фактори, предизвикващи вътреутробната гибел на плода се смятат – генетичните нарушения, инфекциозни заболявания, имунологично отхвърляне на плода, ендокринни патологии на майката, работа в тежки или в токсични производства.

Ако замирането на бременността се случи 2 повече пъти подред, се говори за обичаен спонтанен аборт.

Но дори и няколко неизносвания съвсем не изключват възможността за раждане на здраво дете. Необходимо е да се изяснят обстоятелствата около случващото се и бъдещите родители да не отчайват.

Симптоми на неразвиваща се бременност

В началото на гестационния срок, в 1-ви триместър отличителни особености на неразвиващата бременност се смятат притъпяване на индивидуалната чувствителност, характерна за повечето жени, очакващи дете:

• На практика изчезва набъбването на гърдите – 2-те гърди стават меки;
• Намаляват пристъпите на гадене, повръщане и други признаци на ранна токсикоза;
• Намалява честотата на позивите за повръщане;
• Притъпява се обонянието за остри миризми;
• Понижава се и на практика изчезва сънливостта и слабостта;

За 1-ви триместър са критични първите 3-4 седмици от гестацията, когато оплодената яйцеклетка се закрепва за стената на матката, в 8-11 седмица продължават да се формират много жизнено важни системи – храносмилателна, костна, пикочно-полова и др., образува се пъпната връв. В тези периоди генетичните проблеми се проявяват в пълна степен, което се води до сериозни последствия.

Но не всяка бременна жена обръща внимание на такива незначителни промени в състоянието си. Поради тази причина настъпва гибел на ембриона, която не се установява веднага.

За известен период от време жените не се и досещат за случващото се. По време на гинекологичен преглед се установява разминаване в сроковете на гестацията и размерите на матката. За да се удостовери, че разминаването не е предизвикано от вътреутробната гибел на ембриона или на плода, се назначава ултразвуково изследване.

Опасен признак на неразвиваща се бременност – това са цапащите влагалищни секрети с розово-кафяв цвят, болки в долната част на корема и промяна в тонуса на матката.

Окончателната присъда за наличие на неразвиваща се бременност ще бъде произнесен на ултразвуково изследване. Липсата на сърцебиене се определя в 5-6 седмица, деформирано, често празно, плодно яйце и несъответствие на резултатите от ултразвука с гестационния срок.

Повторна ултразвукова диагностика може да бъде назначена след седмица за изключване на грешки с установяване на точна диагноза.

Неразвиваща се бременност – причини и признаци
4.6 (91.93%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 14:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи