Неуязвими за антибиотиците бактерии предизвикват световна епидемия

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2015 19:19

Неуязвими за антибиотиците бактерии предизвикват световна епидемия

Акценти:

  • Антибиотици - рискове
  • Земеделие - бактерии
  • Полимиксини - силни антибиотици

Свързани:

В Китай откриха ген, отговарящ за неуязвимостта към холистина – антибиотик от класа на полимиксините, които се смятат за антибиотици от последно поколение. Използват се, когато другите класове препарати вече не са способни да унищожават опасните микроорганизми.

Новият ген, открит от китайски специалисти, вече е бил срещан няколко пъти в организма на животни, обитаващи регионите на Южен Китай. Освен това подобни гени от неотдавна започнаха да се проявяват и при развитие на инфекциозни заболявания при хората.

За изследването по тази тема стана ясно след публикацията в списанието Lancet Infection Diseases.

Китайски учени отбелязват, че грам-отрицателните бактерии, които същевременно придобиват устойчивост към антибиотиците, в последно време показват уязвимост към въздействието на т.нар. полимиксини.

Следва да се припомни, че преди няколко години експерти на Световната здравна организация включиха холистина, отнасящ се към тази група препарати, към списъка с жизненоважните лекарства.

Проблемът с невъзприемането на препарата от човешкия организъм възникна, след като китайски фермери започнали да дават големи количества от него на кокошките и свинете – за стимулиране на растежа им.

Именно така възникнали и гените, отговарящи за нечувствителността на човешкия организъм към холистина. Този ген е много издръжлив и с лекота може да се предава от една бактерия към друга.

Учените са притеснени от факта, че новият ген вече е получил широко разпространение из регионите на Южен Китай. Към настоящия момент се установява в 20% от месото на животните, което било взето за експертиза в периода 2011-14-та година.

Освен това генът бил открит в 16 от 1322 проби урина и кръв. Всички случаи се отнасят за един регион.

Най-голямо безпокойство у учените предизвиква фактът, че генът много бързо мигрира в бактериалния свят, осигурявайки усилването на тяхната устойчивост към антибиотици.

Специалистите отбелязват, че вече са констатирали закрепването на новия ген в последните щамове на ешерихия коли, клебсиела – възбудител на пневмония и псевдомонас аеругиноза.

Причината за толкова лесното и бързото разпространение на новия ген се крие в биологичните особености на неговия ДНК. Според учените, дори пълната забрана за използване на холистин при животните няма да осигури положителна динамика при така създалата се ситуация.

Генът вече успешно се е закрепил за плазмидите на клетките и не изисква допълнително стимулиране чрез контакт с антибиотици.

Още преди 9 години стана ясно, че използването на антибиотици за стимулиране на растежа на птиците се отразява изключително неблагоприятно на здравето на хората и дори направо е опасно.

Използването на вирджиамицин в птицевъдството способства за възникването на устойчиви към антибиотици разновидности на чревни бактерии. Тези бактерии в организма на човека при контакт с домашни птици и обменят гени с други бактерии, обитаващи човешките черва.

В резултат нараства съществено риска от чревни инфекции, които не се поддават на лечение с антибиотици.

От проведеното още през 2006-та година изследване било установено, че честотата на разпространение на устойчиви към антибиотици бактерии в човешкия организъм е толкова по-висок, колкото повече месо яде човек от домашни птици. У вегетарианци такива бактерии в червата не са били установени.

Макар и това проучване да е от преди 10 години използването на антибиотици в животновъдството поне засега не е ограничено и властите на повечето държави, включително и европейските, не вземат мерки в тази насока.

Неуязвими за антибиотиците бактерии предизвикват световна епидемия
4.4 (87.5%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2015 19:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи