Невидимият човешки орган, който е с тегло 2 килограма

Мария
Написана от Мария май 20, 2015 09:59

Невидимият човешки орган, който е с тегло 2 килограма

Акценти:

  • Състав на микрофлората
  • Мономерни компоненти
  • Микрофлора - черва

Свързани:

В началото на 21-ви век се формира представата за микрофлората на организма на човека като още един орган, покриващ във вид на качулка чревната стена, другите лигавици и кожата на човека.

Оставайки невидим, този „орган“ тежи около 2 килограма и наброява около 10 на 14 степен /100 трилиона/ клетки на микроорганизми. Така бактериите са в човешкото тяло са 10 пъти повече от собствените клетки на организма – домакин, тоест на човешкия.

До разбирането за единството на общността на микроорганизмите, обитаващи нашето тяло, учените стигнаха след изучаването на екологичните и биотехнологичните микробни общности.

Оказало се, че микробите, на първо място, предпочитат да живеят, прикрепени към твърди повърхности, а не свободно плаващи като например във водната среда на реките и океана, във въздуха.

На второ място, те са организирани в т.нар. биофилми, формирани въз основа на видовия състав и на функционалното разпределение на членовете на общността като мравките в мравуняка или пчелите в кошера.

Биотехнолозите се стремят специално да подберат оптималната общност от микроорганизми за изпълнение на определени функции.

Това е особено важно при производството на хранителни продукти, лекарства и хранителни добавки, утилизация на различни видове отпадъци, неутрализации на замърсени води и почви с нефтени продукти.

Такива общности наричат консорциуми от микроорганизми. Практиката показва многократно увеличаване на ефективността на работата на микроорганизмите при такава организация.

Консорциум, това е понятие от биотехнологиите и предполага общност от микроорганизми, специално създадено за осъществяване на определени цели. В него са установени определени количествени и функционални отношения.

Те трябва да бъдат строго постоянни, в противен случай целта няма да бъде постигната. Това означава срив в производството да кажем на бирата.

При човек също не трябва това да се допуска, неговият биореактор – червата, е необходимо да работят през целия му живот.

Поради това природата, образно казано, се е постарала така да организира микробната общност, че тя да се запази в продължение на целия негов живот при максимално колебание в концентрацията на отделните микроби.

Независимо от използването на антибиотици. Правилното тяхно прилагане наред с възстановителните мерки води до съхраняването на микрофлората в предишните рамки.
Според молекулярно-генетичните изследвания съставът на микрофлората е генетично свързан със самата микробна общност и е специфичен на ниво щамове за индивид. Това е много стабилна система.

Там не трябва да се въвежда щам с чужд за съответния индивид произход. Не е трудно да се много по-високата антибиотична устойчивост на микроорганизмите in-vivo в сравнение с опитите в петриева паничка.

Достатъчно е капка от антибиотиците в паничката, за да се възпрепятства растежът на микроорганизмите в радиус от 42 мм – висока чувствителност. Същевременно червата остават колонизирани при продължително прилагане на антибиотици с широк спектър на действие.

Възхитителна е способността на червата да запазват стабилността  на микрофлората си в условия на разнородни химически и корпускулярни потоци, пронизващи на дължина и на ширина храносмилателната система.

В съответствие с физиологичните канони през чревната стена и покрай нея денонощно преминават 10 литра течности, сред които са слюнка, стомашен сок с хранителен химус, жлъчни и чернодробни секрети и прочие.

В обратна на абсорбцията посока се движи слузта, която микробите на чревната стена трябва да успяват да разградят на мономерните ѝ компоненти със скоростта, която тя се образува от клетките на чревната лигавицата.

Невидимият човешки орган, който е с тегло 2 килограма
4.4 (88.24%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 20, 2015 09:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи