Никотин – между отрова и лекарство

Мария
Написана от Мария октомври 25, 2016 15:35

Никотин – между отрова и лекарство

Акценти:

  • Адреналин - кожа
  • Никотин - отрова
  • Въздействие - човешко тяло

Свързани:

Какво му лошото на никотина, тъй като е известно, че понижава апетита, подобрява паметта и концентрацията, подобрява настроението.

Да, и учените казват, че може да се използва и като лекарство. Освен това човек с такава лекота се пристрастява към никотина, че по неволя възниква въпросът защо пък не? Сега има много начини да си го набавиш, без да вдишваш смоли и прочие канцерогени.

С какво човек плаща за любовта си към никотина?

Вероятно на повечето ви е известно, че никотинът е алкалоид от растителен произход. Може да се намери в големи количества в растенията от семейство картофови, към които се отнасят не само тютюна, но и безобидните картофи, домати, зелените чушки и патладжаните.

Ако за растенията никотинът е основа за получаването на различни необходими за живота ензими, то за представителите на животинския свят никотинът е отрова, един от най-силните невро и кардиотоксини.

Толкова е смъртоносен за насекомите, че до скоро се използваше като инсектицид. Никотинът влияе на нервната система на животните, предизвиквайки парализа. Проявява под формата на спиране на дишането и на сърдечната дейност, което в крайна сметка води до смърт.

За човек леталната – смъртоносна доза, никотин е 0.5-1 мг. В една цигара средно се съдържа 1 мг никотин. Тоест, мъж с тегло 70 килограма може да получи летална доза, като изпуши за кратко време не по-малко от 70 цигари. Именно затова и никой не е умрял на място от пушене.

Но е известно, че отровата в микродози може да окаже и лечебно въздействие. Какво се случва, когато организмът попадне в човешкия организъм. Какво се случва, когато никотинът попадне в човешкия организъм?

Влияние на никотина върху здравето на човека?

Рецептор-ключалка за ключа-никотин

Нервните клетки в човешкия организъм са снабдени с рецептори, своеобразни ключалки-активатори на различни процеси. Достатъчно е да подбереш правилния ключ за тази ключалка, за да започне нервната клетка да действа.

И никотинът прекрасно подхожда за рецепторите, предназначени за ацетилхолина – невромедиатор, отключващ процеса на предаване на нервния импулс. Затова и такива рецептори се наричат никотинови ацетилхолинови.

В човешкия мозък има 5 техни разновидности, никотинът е подходящ за всички, но реагират на него по-силно, а други по-слабо.

И така, когато никотинът в малки дози взаимодейства с тези рецептори, се освобождава адреналин. Като се повишава честотата на сърдечната дейност, артериалното налягане и се ускорява дихателната функция.

Също нараства и нивото на глюкоза в кръвта. Ако никотинът е твърде много, просто блокира работата на тези рецептори и организмът загива.

Никотинът и паметта

Употребата на алкалоида за кратък период от време подобрява способността за обучение, паметта и другите познавателни функции.

Освен това, преди няколко години шведски учени съобщиха за откритие на група неврони, разположени в хипокампа и участващи в процесите на паметта и обучението.

Тези неврони представляват нещо като клетки стражари и също са снабдени с никотинови рецептори. При тяхната стимулация се повишава ефективността на процеса на обработка на информация.

Влиянието на никотина върху когнитивните способности се предлага да се използва за подобряване на паметта и мисленето при пациентите, намиращи се в началните стадии на развитието на деменция.

Никотин и кръвоносни съдове

Адреналинът и норадреналинът водят до свиване на малките кръвоносни съдове на кожата и на главния мозък.

Никотин – между отрова и лекарство
4.4 (88.65%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 25, 2016 15:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи