Никотинът пази от старческо оглупяване, предотвратява и напълняване

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 05:40

Никотинът пази от старческо оглупяване, предотвратява и напълняване

Акценти:

  • Никотин - стареене
  • Вещество - прием
  • Апетит - намаляване

Свързани:

Никотинът е веществото, което предизвиква пристрастяване и се съдържа в цигарите и в течностите на електронните цигари.

На пръв поглед субстанцията може и да не изглежда полезна за здравето, но ново изследване показва, че никотинът не трябва да се отписва, тъй като е възможно да защити мозъкът от стареене.

Изследователи предполагат, че никотинът може да защити мозъка от стареене

Предходни изследвания върху хора и животни показват, че никотинът има възможни когнитивни ползи, веществото се свързва и активира никотинови ацетилхолинови рецептори /нАхРи/в мозъка, за които е известно, че намаляват процесите на невродегенерация.

Така, употребата на никотин или антагонисти на неговите рецептори могат да имат положителни ефекти за човешкото здраве, отбелязват авторите.

Въпреки това, основните механизми на тази взаимовръзка са неясни, и поради наличие на пристрастяване, не е изненадващо, че се изразяват опасения за използването му за лечение на невродегенеративни заболявания.

За своето проучване, д-р Уинзер-Серхан и екипът му използват мишки, за да проучат ефекта на никотина при различни дози върху апетита, теглото и теглото и нивата на нАхРи в мозъка.

Някои хора казват, че никотинът намалява тревожността, което обяснява защо хората пушат, но пък други споделят, че има обратният ефект.

Последното нещо, което би се търсело в едно лекарство, което се приема постоянно, тъй като е за хронично заболяване, би била неблагоприятна промяна в поведението.

Високите дози никотин не увеличават тревожността

Учените добавят никотинът към водата за пиене на мишките едновременно в ниски, средни или високи дози.

Когато на мишките приемали ниски и средни дози никотин, учените не открили следи от веществото в кръвта, същевременно апетитът, теглото, и нАхРи също останали непроменени.

При мишките, които обаче получавали високи дози от субстанцията, било наблюдавано намаляване на хранителния прием и телесното тегло и увеличаване на нивата на нАхРи.

В допълнение, учените не установили нарастване на тревожността при мишките на високи дози никотин.

Планират се нови проучвания за изследване на действието на никотина срещу невродегенерацията при стари мишки, а също така имат желание да определят дали свойството на никотина да намалява апетита и да регулира теглото обяснява възможният му предпазващ ефект срещу стареенето на мозъка.

Също така, текущите резултати показват, че никотинът не променя поведението, което означава, че учените са една крачка напред към обявяване на субстанцията за безопасна за невродегенеративните заболявания.

Д-р Уинзер-Серхан се притеснява, че тези констатации могат да стимулират употребата на цигари и други съдържащи никотин продукти.

Скоро няма да може да се докаже, че това пристрастяващо вещество е безопасно, и особено за децата и подрастващите, или че ползите за здравето надхвърлят потенциалните рискове.

Дори и това да не бяха предварителни резултати, пушенето създава много повече рискове за здравето, отколкото никотинът може да неутрализира.

Въпреки това, пушенето е само един от възможните начини за прием на веществото, и настоящото проучване показва, че не трябва да го отписваме напълно.

Макар и констатациите да са все още наистина предварителни, те показват несъстоятелността на агресивните мерки, които се възприемат срещу пушачите, или по-скоро, че не са базирани на абсолютно никаква доказателствена база.

И могат съвсем спокойно да бъдат окачествени като пропаганда, както онази, провеждана от тютюневите концерни през 70-те години за ползата от цигарите.

Никотинът пази от старческо оглупяване, предотвратява и напълняване
4.4 (87.5%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 05:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи