Ниско тегло при раждане – топ 3 причини

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2018 11:09

Ниско тегло при раждане – топ 3 причини

Акценти:

  • Имунитет - инфекции
  • Заразяване - хронични
  • Обостряне - гестация

Свързани:

Желанието на всяка майка, която с трепет очаква появата на бял свят на своето бебе, това е да даде живот на силно и здраво дете.

Първият от показателите, който идва наум при всяка млада майка по отношение на здравето – това е теглото при раждането на мъника.

Колкото повече е теглото на детето при поява на бял свят, толкова по-добре се чувства младата майка.

И ако бебето се роди с ниско тегло, това може да стане причина за безпокойство на всички членове на семейството и на лекарите.

Причините за подобно явление могат да станат различни външни фактори, сред които вредни навици на бременната, ограничения на храненето, недостиг на витамини или минерали.

По-ниско тегло имат децата, появили се преждевременно на бял свят. Възможно е да повлияят заболявания на майката, вътреутробни инфекции, вродени пороци.

Кои са основните причини бебето да се появи на бял свят с ниско тегло?

Какво е това ниско тегло при новородените?

За да говорим какви са причините за някакво явление, е необходимо да определим какво се смята за ниско тегло при раждане? Обикновено ако детето, появило се на бял свят, тежи по-малко от 2500 грама се смята, че е с ниско тегло при раждане.

Ако телесната маса на новороденото е по-малко от 1000 грама, този показател го класифицира като бебе с екстремно ниско тегло.

Но защо лекарите се тревожат от ниското тегло при раждане, а паралелно с него и от ръста?

Това е свързано с факта, че ръстът и теглото съществено зависят от това колко комфортно се е чувствало бебето в утробата на мама, получавало ли е всичко необходимо за своето развитие – хранене и кислород.

Ако теглото след поява на детето на бял свят е по-малко от допустимите граници на нормата, това увеличава шансовете от развитие на проблеми с:

  • дишането, инфекции на кожата и на вътрешните органи;
  • стомашно-чревни разстройства;
  • неврологични заболявания;

Теглото при раждане може да повлияе на бъдещото здраве, а също и на развитието на детето, обсъждането и точното изясняване на причините за недостатъчно наддаване на тегло е задължително. Ето ги и причините:

Преждевременно раждане

Ако детето се появило на бял свят по-късно от 22 седмица на бременността, но не е достигнало до 37, такова раждане се смята за преждевременно.

При подобно стечение на обстоятелствата детето е в утробата на майката по-малко време, отколкото е предвидено от природата, за да се развие напълно и да бъде готово за новия живот.

Освен това не всички органи и системи при него са достатъчно зрели за момента на раждането. Не е натрупало необходимият обем желязо, това означава, че не е акумулирало и достатъчно подкожни мазнини.

Вредни навици – пушене и употреба на алкохол

Днес вредните навици не подминават и бъдещите майки. Макар и много жени да спират всичко вредно, когато разберат, че са бременни, част от бъдещите майки все пак продължават да пушат и да употребяват алкохол.

Пушенето като един от най-вредните навици е причина за хронична хипоксия на плода, което води до ниско тегло при раждане.

Инфекции на плода и на майката

Бременната жена, поради физиологично понижаване на имунитета е възприемчива към заразяване с инфекции.

По-опасни от острите са хроничните, които дремят в организма с години, и е възможно обостряне при гестация.

Ниско тегло при раждане – топ 3 причини
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2018 11:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи