Ниско въглехидратна диета – как да отслабнете с вкусна храна

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 09:58

Ниско въглехидратна диета – как да отслабнете с вкусна храна

Акценти:

  • Физически натоварвания - диета
  • Прости въглехидрати - грешка
  • Растителни влакна - гликемичен индекс

Свързани:

Желаете да отслабвате, като сте на диета и същевременно да продължавате да ядете вкусна храна? Ако преминете на нисковъглехидратна диета това е напълно възможно? Истина е и, че вкусна храна за повечето от нас са бонбоните и сладкишите, но да издържите на такава диета ще ви бъде трудно.

Какво представлява диетата с ниско съдържание на въглехидрати?

Първото правило на нисковъглехидратната диета е изключването на всички прости въглехидрати. Захар, торти и сладкиши, бонбони, бисквити. В този списък влиза и скорбялата, зеленчуците, които я съдържат, бялото брашно и изделията от него, зърнените храни с висок гликемичен индекс.

Така вие изключвате от менюто си всички храни, които могат да се преобразуват в глюкоза и да попълнят енергийните ви запаси, най-често повече, отколкото е необходимо.

Процентното съдържание на въглехидратите в менюто същевременно не трябва да се намалява, но е важно да се промени техният състав. Така повече от половината от порциона ви за деня ще се състои от плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на растителни влакна.

Мазнините са препоръчителни с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, но е допустимо също така малко количество солена сланина, краве масло.

Животински белтък – постно месо, риба, яйца, меки сирена.
Растителен белтък – ядки, семена, бобови, елда, овесена каша, грах.

Как това работи?

Когато се отказвате от бърз източник на енергия, на организма му се налага да сдобива с нея с по-голямо усилие. Калоричността на ежедневното меню при отсъствието на скорбяла, брашно, захар, се допълва от мазнини и белтък, като се увеличава количеството на плодовете и зеленчуците.

За да няма обратен ефект от тази диета се препоръчва дробно хранене, средно 8 пъти дневно. Така няма да увеличавате порцията и няма да научавате стомаха да изисква големи обеми от храна.

Когато количеството на получената от зеленчуците и плодовете глюкоза с нисък гликемичен индекс не съответства на вашите потребности, то започва да работи алтернативния път на получаване на енергия.

На първо място се освобождава гликоген от черния дроб, и се разпада до глюкоза. След няколко дни запасите от гликоген ще бъдат изчерпани и на ред идват мастните отлагания под кожата и по корема.

Така всъщност започва и самият процес на отслабване. Тоест, ако след 3 дни на нисковъглехидратна диета вие не видите разлика в теглото, то това означава, че тя не работи. Най-вероятно още не е дошло времето на мастната тъкан и все още гликогенът се разгражда.

Енергията, която може да се получи от 1 грам мазнини, е равна е 9.3 килокалории. Това е 2 пъти повече, отколкото при разграждането на 1 грам въглехидрати – 4.1 килокалории.

Съответно мастната тъкан няма да се разходва така бързо при непроменен начин на живот, необходими са съвсем малко мазнини, за да се обезпечи денонощната потребност от енергия.

Затова за по-бърз ефект следва да включите и физически натоварвания. Редовните тренировки ще способстват за по-голям разход на енергия и по-бързо ще се избавите от стратегическия запас.

Защо не отслабвате?

Ниско въглехидратна диета – причини, поради които може да не работи

• Не сте се отказали от простите въглехидрати и от зеленчуците и зърнените храни, съдържащи скорбяла. Ориз, храни, произвеждани от пшеница, сухи диетични бисквити, сладки и сушени плодове.

• Значително сте увеличили обема на порциите, ядете повече мазнини, отколкото е указано в разписанието – повече от 80 грама на денонощие.

Ниско въглехидратна диета – как да отслабнете с вкусна храна
4.5 (90%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи