Как обществото живее в заблуда за действието на нитратите, като ги смята едва ли не за отрова, и как наистина работят?

Откъде наистина са се взели те?

Сезонът на плодовете и зеленчуците започна и съответно се възобнови обсъждането на вредата от нитратите.

Някои специалисти, дори наричат това нитратна истерия, защото нитратите се демонизират от медии, блогъри и от бабите по сергиите.

С тези страхове си играят и маркетолозите, които предлагат екологично чисти продукти и продават тестери за съдържание на нитрати.

Но допустимо ли е да приравняваме нитратите на отрова?

Лъжата за диарията и повръщането

В рекламните клипове често ни се показва как коремът се подува след ядене на диня.

Това е намек за знаменитите отравяния с нитрати, които нямат нищо общо с реалността.

Всъщност подобни отравяния са лъжа: „Нитратите не са толкова опасни колкото си мислим“.

Знаменитите отравяния с диня, които се приписват на нитрати, всъщност не са предизвикани от тях, а от бактерии и вируси.

Същите са като при отравяне с развалени млечни или месни храни.

Нитратите не предизвикват повръщане и диария.

Просто поради някакви съществуващи в общественото пространство заблуди се приписват на тях.

Още повече, че има сериозни данни за полезността на нитратите.

Действат, подобно на нитроглицерина и близките на него лекарства.

И в храните, и в препаратите, те действат еднакво, понижават кръвното налягане и предпазват съдовите стени.

Най-много са нитратите не в динята, а в цвеклото, другите кореноплоди и в листните зеленчуци.

Произходът им е основно естествен, а не от изкуствени торове, растенията сами ги синтезират, те са им нужни.

Отравяния с нитрати са се срещали в миналото и са се свързвали не с плодовете и зеленчуците, а със замърсяване на водоизточника на цялото село.

От тях страдали основно малки деца и кърмачета.

При възрастните подобни отравяния на практика няма, необходими са много нитрати.

За отравяния с нитрати е характерна т.нар. цианоза – кожата придобива синкав оттенък, както при хора с дихателни или сърдечна недостатъчност.

Проблемът е, че нитратите се превръщат в нитрити, а последните се свързват с хемоглобина, който пренася кислород из цялото тяло.

И когато нитритите са твърде много човек посинява, тъй като кислородът не достига.

Културен код

Вярата във вредата от нитратите и от опасността на зеленчуците, за съжаление, е не практика незаличима. Защо?

Защото се превърна в част от културата.

Всички сме израснали в информационна среда, когато всяко лято започва нитратна истерия, а с появата на дините се превръща в масова психоза.

Няма човек, който да не е забелязал тази информация.

Това се е превърнало в такова убеждение, че съмнението в него не е приемливо.

Не е вярно, че нитратите се появяват в растенията заради изкуствените торове.

Всичко е точно обратното – торовете влияят много слабо на тяхната концентрация.

Преобладаващата част от нитратите се синтезират от самите растения.

Необходими са за тях, както кислорода.

Най-много се натрупват в листата и в стъблата, много по-малко в кореноплодите и съвсем малко в домати, краставици, грах и т.н.

В плодовете нитратите са много по-малко, отколкото в зеленчуците, рядко повече от 10-40 мг на килограм.

Най-много нитрати има в руколата – 4677 мг в 1 килограм, в цвеклото – 1379, в спанака малко над 1000 мг, в тиквата – почти 900 мг.