Нощна кашлица – топ 3 начина как да се справим

Мария
Написана от Мария януари 8, 2016 20:13

Нощна кашлица – топ 3 начина как да се справим

Акценти:

  • Тяло - положение по време на сън
  • Чай с мед - нощна кашлица
  • Помещение - сух въздух

Свързани:

Нощната кашлица е една от основните причини за нарушаване на съня, което води до появата на синдрома на хроничната умора.

Най-често вината за кашлицата през нощта е дразнещо действие върху дихателните пътища на някои вещества, например, на цигарения дим, на химическите вещества или на алергените у дома.

За щастие, има няколко ефективни методи, благодарение на които нощната кашлица може да се контролира и спокойно да се наслаждаваме на съня.

Как се появява кашлицата?

Макар и кашлицата обикновено да се възприема като симптом на заболяване, в действителност това е естествен механизъм за защита срещу различни заболявания.

С нейна помощ организмът се избавя от слузта, микробите и чуждите вещества в дихателните пътища, което защитава белите дробове и възпаления и инфектиране.

Кашлицата започва от дълбокото вдишване. След това най-тясната част на ларинкса се затваря, блокирайки движението на въздуха в трахеята.

Вследствие на съкращенията на мускулите на гръбнака, корема и диафрагмата, въздухът се изтласква от белите дробове през носа и устата.

Когато глотисът е затворен, издишването на въздух е невъзможно, в дихателните пътища налягането нараства. Накрая, глотисът се отваря, и въздухът се изтласква с огромна скорост, което създава и характерният за кашлицата звук.

Кашлянето може да бъде и осъзнат акт, и непроизволен неконтролируем рефлекс. Във втория случай раздразнението на нервните окончания в гърлото и в горните дихателни пътища може да доведе до възникване на процеса.

Нервните окончания могат да се раздразнят от инфекциозни агенти, алергени, студен въздух, тумори, химически вещества, механични фактори – например, прах, секрети от органи, например назална слуз и стомашен сок.

Защо кашлицата се задълбочава през нощта?

Кашлицата често се засилва нощем, като влияе значително на качеството на съня и на настроението на човека за цял ден. Както поясняват експертите, съществуват няколко причини за поява на кашлицата през нощта.

Сила на тежестта

Това е първият тригер на нощната кашлица. Когато човек лежи, възниква рефлекторно изхвърляне на гастроинтестинална слуз в дихателните пътища.

Най-ефективният способ да се предотврати кашлицата – да се поддържа ефекта на гравитацията в горната част на тялото, намирайки се във вертикално положение.

Така не се случва натрупване на слуз в задната част на гърлото, и кашлицата не се появява.

Сухият въздух в помещението

Твърде сухият въздух предизвиква раздразнение в носа и гърлото, което води до възникване на кашлицата. Решението на проблема може да бъде поставяне в стаята на овлажнител за въздуха.

Но е важно правилно да го използваме. При използване на замърсената вода микроорганизмите могат да заедно с въздуха да попадат в дихателните пътища и да задълбочат състоянието на човека.

Как да се избавим от нощната кашлица?

Ако преди да легнем вечерта да спим, вземем някои мерки, нощната кашлица може да се контролира, особено ако не е симптом на настинка или грип.

1. Парни бани

Горещият душ, ваната преди сън за около 15 минути може да облекчи нощната кашлица. Слузта е вискозна течност и парата облекчава нейното изхвърляне от дихателните пътища.

Но е важно да се знае, че тази мярка помага, а това само ще задълбочи дискомфорта, ако причината за кашлицата е астмата.

2. Чай с мед

Чашата горещ чай може да стане истинско спасение от нощната кашлица.

Всяка топла течност стимулира оттичането на храчките от дихателните пътища, а медът притежава редица полезни свойства – притежава антимикробни, заздравяващи и омекотяващо действие.

3. Положение на тялото по време на сън

Определя появата на кашлица. Когато главата се намира по-ниско от останалата част на тялото, постназалната течност изтича и дразни гърлото.

Можете да разположите възглавницата по-високо или да сложите нещо под краката на леглото, така че главата ви е да по-висока.

Нощна кашлица – топ 3 начина как да се справим
4.5 (89.55%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 8, 2016 20:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи